Politsei üldjuht Sami Joutjärvi ütles pressikonverentsil, et välja sõitis mitmeid patrulle. Kahtlustatav ründaja võeti kinni kaheksa minutiga. Seejärel jätkas politsei ruumide kontrollimist ja eraldas piirkonna. Evakueerimine toimus koostöös päästeteenistusega. Joutjärvi teatel sai päästeteenistus teate samas kohas oleva tulekahju kohta.

Esmaabi välijuht Tommi Partanen ütles, et määras ravijuhiks kogenud esmaabiõe, kui anti välja massiliste ohvrite kood. Kohapeal oli valmis tegutsema kuus esmaabiüksust.

Esmaabi abiülemarst Helena Jäntti ütles, et kui politsei andis loa objektile minna, olid esmaabiüksused kohal kümme minutit pärast häiret. Jäntti ütles, et saatis peagi kaks tõsiselt vigastada saanud patsienti haiglasse.

Kuopio ülikoolihaigla juhtiv peaarst Antti Hedman ütles, et pärast häire andmist suudeti vabaks teha mitemeid operatsioonisaale. Esmaabi tõi tema sõnul kohale üheksa patsienti. Üks saabus haiglasse ise.

Hedmani sõnul on kahe tõsiselt vigastada saanu seisund stabiilne. Teised on saanud peamiselt enesekaitsevigastusi. Kuus jääb haiglasse jälgimisele, aga kaks kergemini vigastatut on Hedmani sõnul juba koju saadetud.

Hoone teisel korrusel oli süüdatud ka tulekahju. See oli päästeteenistuse teatel süüdatud tahtlikult, aga oli väga väike ja kustutati kiiresti.

Kriminaalülemkomissar Mikko Lyytinen ütles, et kahtlusalune on 1994. aastal sündinud mees, kes on Soome kodanik. Ta on ametikooli õpilaste nimekirjas. Esialgsetel andmetel tal varasemat kriminaalset tausta ei ole.

Kahtlusalust ei ole veel saadud üle kuulata, teatas Lyytinen. Ta on Kuopio ülikoolihaiglas operatsioonil ja läheb seejärel intensriivravisse.

Kahtlustatav on teadaolevalt 1994. aastal sündinud Joel Otto Aukusti Marin, vahendab Helsingin Sanomat.

Lyytineni sõnul sai politseinik vigastada, kui kahtlusalune kasutas tema vastu terariista. Lyytinen ütles, et ründaja kasutas saablitüüpi külmrelva. Tal oli ka tulirelv.

Politsei viis kahtlusaluse kodus läbi läbiotsimise ning leidis sealt süütepudeli taolise eseme. Samuti konfiskeeriti andmesalvestusseadmeid. Politsei kinnitas, et läbiotsimine toimus Särkiniemi linnaosas.

Vigastada saanud olid politsei teatel kooli õpilased, aga nende hulgas on ka kooli personali. Politsei ei kommenteeri, kas hukkunu oli õpilane või kooli personali liige.

Politsei ei oska praegu öelda, kas ründajal oli kaasosalisi. Seda uuritakse.

Politsei kinnitas, et rünnakus hukkunud isik on naine. Täpsemalt ei kommenteeritud.

Politsei teatas varem Twitteris, et leidis ametikooli ruumidest ühe surnukeha.

Politsei ametliku teadaande järgi sai häirekeskus teate kahtlustatava pussitamise kohta kaubanduskeskus Hermanis Levänenis, Savo ametikooli ruumides Kuopios kell 12.29. Politsei pidas kahtlustatava ründaja kinni kell 12.37. Kinnipidamise käigus kasutas politsei tulirelva. Kahtlusalune sai kinnipidamise käigus tõsiselt vigastada ja on ravil Kuopio ülikoolihaiglas. Ründajat kahtlustatakse mõrvakatses ja mitmetes teistes vägivallakuritegudes ja nende katsetes. Asja uurimine läheb üle Soome keskkriminaalpolitseile.

Politsei teatel on vigastatuid kümme, kellest kaks raskelt.

Kuopio ülikoolihaigla direktor Heikki Miettinen ütles Ylele, et vigastatutel on lõikehaavad, aga kõikide seisund on stabiilne ja kellegi elu ohus ei ole.

Vigastada sai ka üks politseinik, kelle vigastused on esialgse informatsiooni järgi kerged.

Politsei teatas Twitteris, et ründaja kasutas terariista ja oli varustatud ka tulirelvaga. Lisaks sellele teatas politsei, et ründaja on meessoost sünnipärane Soome kodanik.

Ametikool asub kaubanduskeskuses Herman.

Vigastatud evakueeriti. Politsei kindlustas kaubanduskeskuse ruumid, vahendab Helsingin Sanomat.

Ajalehe Keskisuomalainen andmetel oli rünnaku peamine sihtmärk ametikoolis õppinud noor naine, kes ka hukkus.

Keskisuomalainenile intervjuu andnud teine pealtnägija ütles, et ründaja oli noor mees, kes lõi Savo ametikoolis tüdrukut mõõgaga kaela ja torkas kõhtu. Pealtnägija sõnul ründas mees ilmselt ka teisi inimesi ja õhkis väikesi süütepomme.

Pealtnägija Roosa Kokkonen ütles telekanalile MTV, et mõõga läbi viga saanud õpetaja tuli temalt abi otsima. Kokkoneni sõnul oli tegemist 30. eluaastates naisega, kelle käes olnud lõikehaavast voolas verd. Ka ohvri riided olid verised.

„Panin ta istuma, sest ta hakkas minestama. Surusin haavale ja alles siis hakkasin aru saama, mis oli juhtunud,” rääkis Kokkonen.

Kokkoneni sõnul rääkis õpetaja, et ründaja oli õpilane ja et ta oli üritanud torgata nii paljusid, kui jõudis.

Üks õpilane rääkis Iltalehtile, et ründaja tuli klassiruumi pika kotiga, millest tõmbas välja mõõga ja lõi sellega õpetajat.

Õpilase sõnul tekitas olukord klassis paanika ja mõned hakkasid ründajat toolidega loopima. Selle peale lahkus ta klassist.

Õpilase sõnul on ründaja kooli meessoost õpilane.

Delfi lugeja kirjeldas, et õppehoone lähedal asuvasse poodi jooksis paljajalu üks naisterahvas, kelle sõnul rünnati mõõgaga õpetajat. Tema sõnul oli kuulda ka tulistamist, kuid ilmselt oli tegemsit politseiga, kes ründajat tulistas. Sündmuskohal on üle 15 politsei- ja kiirabiauto.

Lugeja ütles, et nägi kanderaamil inimest, kelle käsi oli käeraudadega kinni. Samuti nägi ta üht politseinikku, kes oli paremasse kätte vigastada saanud.

Kella 14.30 paiku sündmuskoha juures käinud eestlane kirjeldas, et seal on praegu vaikne. Uudistajaid pole eriti tulnud - peamiselt on näha politseiuurijaid. Mitmetes kohtades on piiravad lindid ümber tõmmatud.

„Savo ametikoolis Kuopios toimunud vägivallategu on vapustav ja täielikult hukkamõistetav. Olen vestelnud politsei peadirektoriga ja valitsus jälgib olukorda hoolikalt. Avaldan enda ja kogu valitsuse nimel kaastunnet kõigile omastele,” kirjutas Twitteris Soome peaminister Antti Rinne.

„Vabariigi president on väljendanud vapustust Kuopio sündmuste pärast. Ta avaldab sügavat kaastunnet hukkunu omastele. Teistele teo ohvritele soovib president jõudu paranemiseks,” teatas Soome presidendi kantselei.

„Jälgin murelikuna uudiseid Soomest. Südamlik kaastunne kõigile Kuopio rünnakus vigastatutele ja hukkunute omastele. Soovin kõigile vigastatutele kiiret paranemist,” säutsus Eesti president Kersti Kaljulaid.