Õppused Northern Coasts (Noco) on Läänemerel toimuvad rahvusvahelised kriisireguleerimisõppused, millest võtab lisaks Soomele osa laevu ja sõdureid Saksamaalt, Rootsist, Taanist, Eestist, Lätist, Poolast, Hollandist, Prantsusmaalt ja USA-st, kirjutab Helsingin Sanomat.

Õppustel tegutsetakse nii merel kui rannikul.

Soome mereväe teatel ei ole õppused seotud Läänemere põhja kavandatava Nord Streami gaasitoruga. Mereväe kommunikatsioonijuht Annele Apajakari ei osanud aga kohe vastata, miks osalevad õppustel ka USA, Prantsusmaa ja Holland.

Mereoperatsioone toetatakse õhu- ja erivägede poolt. Rõhk pannakse saarestikutingimustele, mis on Läänemere lõunaosast märkimisväärselt erinevad. Demilitariseeritud Ahvenamaa jääb õppustest kõrvale.

Simuleeritakse kahe riigi vahelist konflikti, millesse sekkuvad ka naaberriigid. Harjutatakse tegutsemist terrorismi, salakaubaveo ja keskkonnakatastroofide vastu.

Kõige rohkem laevu tuleb lisaks korraldajamaale Soomele Rootsist ja Saksamaalt, kummastki 12-15. Soomest võtab õppustest osa pea kogu merevägi.

Noco õppused toimuvad 10.-24. septembril. Varem on samad õppused korraldatud neli korda Läänemere lõunaosas Saksamaa juhtimisel.