Bäckmani arvamusavaldused on Venemaal palju avalikkuse tähelepanu pälvinud. Viimati oli Bäckman Moskvas eelmisel nädalal ja kritiseeris pressikonverentsil Soome lastekaitseametnikke, teatab YLE Uutiset.

Bäckman on Vene meedias väljapaistev Soome asjade kommenteerija. Tema arvamusavaldused sobivad Venemaa huvidega. Laste vanematelt ära võtmist ja hooldusõigusi puudutavatele vaidlustele lisaks on Bäckman kommenteerinud ka Soomest Venemaale väljasaatmisele määratud vene vanaema juhtumit.

Ametlik Soome peaks Bäckmani tõsiselt suhtuma, leiab Helsingi ülikooli Venemaa-uuringute professor Vihavainen. On oht, et venelastel tekib Soomest väärkujutlus.

„Minu vene sõbrad on rääkinud juba aastaid, et on tõesti murettekitav, kui nii suur osa Soomet puudutavast informatsioonist tuleb nende isikute vahendusel. See varjutab ka kõike muud,” ütles Vihavainen.

Kui Bäckmani on varem peetud ohutuks, siis nüüd võib suhtumine olla muutumas. Välisminister Alexander Stubb, Soome suursaatkond Moskvas ja Soome kaitsepolitsei teemat kommenteerida siiski ei soovinud.

„Minu arvates peaksid Soome võimud alati Vene meediaga ühendust võtma, kui selliseid uudiseid esitatakse, ja nõudma sõna,” leidis Vihavainen.

39-aastane Bäckman on Venemaal tegutsenud mitu aastat. Ta eitab igasuguseid sidemeid ametliku Venemaaga.

„Ma ei saa Venemaalt mingeid juhtnööre, räägin ainult arvamusi ja vastan ajakirjanikele, kui küsitakse. See on täiesti selge, et vene ajakirjanikud kirjutavad neist asjadest palju aktiivsemalt kui näiteks soome ajakirjanikud,” ütles Bäckman.

Oma motiivi väidab Bäckman olevat selle, et vene emasid koheldakse Soomes kallutatult. Ta väidab, et teab kümneid uusi juhtumeid, nii et skandaalid ei pruugi lõppeda. Bäckman eitab, et otsib meelega soome-vene pereprobleeme.