Valitsus otsustas tolliameti neljajalgsed epideemiaseadusest välja jätta, sest selle väitel puudub vajalik tõendusmaterjal, mis annaks kindluse, et nad ka tegelikult suudavad lõhna järgi nakatunu tuvastada, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.

Tervishoiuministeeriumi tervishoiunõunik Anni Virolainen-Julkunen ütles ajalehele, et alles siis, kui on olemas piisavalt tõendeid meetodi efektiivsuse kohta, saab selle ka seadusesse panna. Teadaolevalt arutatakse teemat uuesti sügisel.

Tolliamet treenis koeri kaheksa kuud ja on veendunud, et neljajalgsed oskavad koroonaviirusega inimese higi terve inimese higist eristada.

"Me ei saa aru, miks ei oleks epideemiavastases võitluses võimude tegevuse raames võimalik kasutada koeri," ütles tolliameti peadirektor Hannu Mäkinen. "Juttu pole kunagi olnud meditsiinilise tegevuse asendamisest, vaid selle toetamisest, kui sellest on tolku."

"Mis puutub miljonitesse reisijatesse, siis kõik, mis on parem kui arvamine, viib protsessi õiges suunas," lisas tolliameti esindaja Mikko Grönberg. "Koerad oleksid olnud üks osa ohutusprotsessist sarnaselt täidetavate kirjalike vormide ja avaldustega."

Helsingi Ülikooli veterinaaria teaduskonna uurimisgrupi mullu teostatud eelkatsete kohaselt olid koerad suutelised haistma viirust peaaegu 100%-liselt ja erinevalt laboritestist juba päevi enne sümptomite ilmnemist.

COVID-19 testimise käigus ei olnuks otsest kokkupuudet koeraga, vaid koer töötanuks eraldi kabiinis. Test nägi ette, et inimesed pühivad oma nahka testimiseks mõeldud lapiga ning panevad selle topsi sisse, mis antakse seejärel koerale tuvastamiseks. Juhul, kui koer reageerinuks positiivselt, suunanuks tolliamet reisija seal samas asuvasse terviseinfo punkti.

Eesti Terviseameti meediasuhete spetsialist Merilin Vernik ütles mullu septembris Delfile, et kui soomlaste uuring osutub edukaks, pole välistatud, et koerte kasutamine viiruse tõkestamiseks tuleb arutlusele ka Eestis.