„Meie (Soome välisministeeriumi – toim) arusaama järgi on käimas Euroopa-laiune valeuudiste kampaania ehk dokumenti mõistetakse tahtlikult valesti ja selle kohta levitatakse eesmärgipäraselt valeinformatsiooni,” ütles Klinge, vahendab Ilta-Sanomat.

Eelmisel nädalal väitis Põlissoomlaste esindaja Laura Huhtasaari Soome parlamendis, et dokumendi allkirjastamine hõlbustab rännet veelgi. Soome välisminister Timo Soini (Põlissoomlastest lahku löönud erakond Sinine Tulevik – toim) juhtis Huhtasaari tähelepanu sellele, et tegemist ei ole allkirjatatava lepinguga, vaid ÜRO peaassambleel tavalise resolutsiooniprotseduuriga heakskiidetava dokumendiga.

Ka Klinge rõhutab, et ränderaamistik ei kohusta liikmesriike millekski ja seda ei peaks õieti lepinguks nimetamagi. 23 eesmärgist koosnev dokument ehk kompakt on juhtnööriks kõigile ÜRO liikmesriikidele rändeteemalistes küsimustes.

„Liikmesriigid võivad ise dokumendist meetmeid valida. Osa riikidest, ka Soome, on nendes asjades juba kaugele jõudnud ja GCM-iga püütakse saada kõik riigid samale tasemele,” ütles Klinge.

Dokumendi lõppeesmärk on Klinge sõnul panna riigid koos vastutama ülemaailmse väljakutse eest. Ränderaamistiku abil võivad liikmesriigid ühtlustada ja parandada oma praktikaid, et saaks liikuda turvalise, süsteemse ja reeglipärase rände suunas.

Ränderaamistik katab kogu rändetsüklit alates lahkumise põhjustest kuni tagasisaatmisteni. Sellest saavad Klinge sõnul kasu nii lähte-, transiit- kui ka vastuvõtjariigid ning migrandid ise.

„Eesmärk on, et ebaseaduslikku ja organiseerimatut rännet enam ei oleks. Dokumendis on ka meetmeid, millega püütakse kergendada olukorda lähteriikides,” ütles Klinge.