Põlissoomlaste valimisüritusel Helsingi Apollo Live Clubis esinedes vabandas Halla-aho oma kõne vähese emotsionaalsuse üle ning põhjendas seda oma „monotoonse igava iseloomuga”, vahendab Ilta-Sanomat.

„Loomulikult ei osanud ma sellist tulemust oodata ega ausalt öeldes keegi meist osanud,” ütles Halla-aho.

Põlissoomlaste tuju tõusis lakke kell 21.28, kui mööduti kohtade arvult Koonderakonnast. Õhtu jooksul oli tõus võimas, sest eelhääletuse tulemusena oli Põlissoomlaste toetus vaid 15 protsenti ja meeleolu pettunud.

Lõpuks saadi 17,5 protsenti häältest, mis on ajalooline tulemus: Põlissoomlased on esimest korda populaarsuselt teine erakond.

Eduskunta kohti said Põlissoomlased eelmiste valimistega võrreldes ühe juurde, neid on nüüd 39.

Koalitsioonikõneluste kohta Halla-aho seisukohta ei võtnud, aga märkis, et Põlissoomlased on valmis valitsusse minema ja kõigiga koostööd tegema, aga mitte iga hinna eest.

„Pall on teistel erakondadel. Tahame valitsusse, aga tahame sinna Põlissoomlaste programmi edendama. Kui see ei ole võimalik, ajame me seda asja opositsioonist,” ütles Halla-aho.

Lõpuks tsiteeris Halla-aho Uuno Turhapuro filmidest tuttavat mäenõunik Tuurat: „Sellest tuli päris lõbu ja rõõmu päev!”

Facebookis kirjutas Halla-aho varem, et kui valimistulemus on selge ja kohustuslikud asjad öeldud, kavatseb ta tõmbuda kuhugi tagatuppa, kus on kümneliitrine katel täis tema kana-sulajuustu-herne-maisi-paprika-makaronisuppi ja mitu pudelit valget Trimbachi veini. Aperitiiviks ja digestiiviks kavatses Halla-aho tarvitada Perša Gildija viina.

Plaan aga ei täitunud.

„Ma ei ole jõudnud kokata ega käia isegi Alkos, need jäävad alati plaanideks, need plaanid. Vaatan kõvasti janusena õllekraani, võib-olla käime seal Riikkaga (erakonna peasekretär Riikka Slunga-Poutsalo – toim) varsti asjatamas. Ei midagi erilist, homme on jälle varajane äratus,” ütles Halla-aho.