„Väga aktiivselt käiakse valimas. Väga aktiivselt,“ ütleb seitsmendat korda Helsingi südalinna valimisjaoskonna töö eest vastutav Mauri Anholt Delfile. Kell on pool viis pärastlõunal ja valimas on käinud üle poole siinse piirkonna hääleõiguslikest kodanikest.

„Selle piirkonna eripära on see, et õhtuti tullakse veel mitme suurema lainena. Nii et ma julgen öelda, et üle 70 on meie hääletamisprotsent täna kindlasti,“ arvab Anholt ning vahetab kilomeetri kaugusel Pensioniametis valimisjaoskonda haldava sõbraga sõnumeid. Väike sportlik võistlus — kumma valimisjaoskond suurema hääletamisprotsendiga saab uhkustada.

Nende valimiste eripära on noorte ja lastega perede rohkus. Neid ei mäleta Anholt viimase 15 aasta jooksul selles jaoskonnas kunagi nii palju käinud olevat.

„Eks see huvi ole osaliselt muidugi põlissoomlaste tõusuga seotud, samas aga on need valimised soomlaste jaoks ka laiemalt seisukoha väljendamise valimised — tahetakse, et asjad muutuks. Paljud on kindlasti liikvel valimisrahaskandaalide tõukel," usub Anholt.

Natuke maad eemal pargis ütleb aga perekonnanime enda teada jättev ja pildistamisest keelduv 43-aastane Kaisa, et tema hääletas just nimelt Põlissoomlaste võimuletuleku takistamiseks sotsiaaldemokraatide poolt, kuigi alguses plaanis hoopis mitte valima minna.

„Kui ma mõnda aega olin kuulanud meediast [Põlissoomlaste juhi Timo] Soini demagoogiat ja vaadanud netist, milliseid rassiste ning muidu hirmuäratavate seisukohtadega inimesi Põlissoomlaste ridades on, otsustasin, et aitab. Viimane piisk karikas oli minu jaoks Soini seisukoht, et naistel ei tohiks olla õigust aborti teha,“ põhjendab Kaisa on „teistpidi protestivalimisi“ Põlissoomlaste vastu.

Vanem proua vastab küsimusele hääletamismotiivide kohta sõbraliku sõrmevibutusega ning teatab, et „meil siin Soomes on valimissaladus. Ma ei ütle isegi oma mehele, kelle poolt ma hääletasin“.

Juha, 27, aga teatab küsimise peale uhkelt, et tema hääletas „muidugi Põlissoomlasi“.

Persut on parhaita!, Põlissoomlased on parimad,“ huilgab Juha kõva häälega ja tõstab käe ning raputab seda võidurõõmsalt. „Soini on järgmine peaminister!“ lisab noor mees juurde, kuigi seda ei usu ilmselt enam Põlissoomlaste juht ise ka.