Soome viiendat tuumajaama Olkiluoto 3 ehitatakse nüüd juba kuuendat aastat. Prantsuse firma Areva juhtimisel ehitatav tuumajaam pidi soomlastele uraanist elektrit tootma juba 2009. aastal. Nüüd räägitakse ettevaatlikult 2012. aasta lõpust, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kui tegemist on tuumajaamaga, on turvalisus esmatähtis. Areva ja tuumajaama tellija Teollisuuden Voima (TVO) on ehituse kvaliteedi ja organiseerimise kohta saanud mitmeid märkusi Soome radiatsiooniturvalisuse keskuselt (STUK). Viimati 2009. aasta oktoobris.

Ajaleht Helsingin Sanomat sai oma valdusse Poola ajakirjaniku Greenpeace’i tellimusel võetud intervjuud Olkiluoto 3 poolakast ehitajatega.

„[Ehitusettevõtte] Bouygues ülevaatajad andsid käsu, et konstruktsiooni selged vead tuleb katta [betooniga],” rääkis üks poolakatest. „Kui tekkis suuri vigu, panid nad [ülevaatajad] neid tähele, aga need väiksemad… Need võisid olla.”

Poolakate sõnul jäid reaktoriehitise tugikonstruktsiooni keevised suure kiirustamise tõttu poolikuks. „Betooni tuli auto auto järel. Ja meie muudkui valasime. Isegi siis, kui tugikonstruktsioon polnud valmis. Betooni tuli valada, sest see ootas,” rääkis ehitaja Andrzej Miciak.

Poolakate sõnul tehti ehitustöid ka ilma joonisteta.

„Eelmise aasta oktoobris leidsime, et torustiku keevised pole nõuetekohased,” ütles STUK-i direktor Petteri Tiippana. „Keeviste probleemidele on kindlasti mitmeid põhjuseid. Esiteks tuleb seda teha väga palju. Seda teevad erinevad alltöövõtjad ning tuumajaama keevitamises ja selle järelvalves on palju nõudeid, mida peab teadma.”

Olkiluoto ehitusobjekt on kirev nagu Moskva tsirkus. Töölisi on olnud üle 4000 ligi 60 riigist ja nad on enamasti välismaa tööjõurendifirmade vahendatud. Poolakaid on objektil töötanud 1200.

Keelebarjäär on suur probleem. Poolakad sarjavad eriti Bouygues’i portugallastest ülemusi. Poolakate arvates on portugallased professionaalselt kõlbmatud ja isegi kirjaoskamatud.

„Seal oli üks [keskastme] ülemus, kes ei osanud kirjutada,” ütles üks poolakatest. „See selgus mulle siis, kui ühelt töömehelt varastati töötunked. Tavaliselt kirjutab ülemus kirja, millega töömees saab laost uued tunked, kuid see ei osanud seda kirjutada. Vaatasin, kuidas ta hakkas kirjutama nagu esimese klassi õpilane. Ta uuris jooni ja paigutas neile hoolikalt tähti.”

Poolaka sõnul kadus ülemus kontorist suutmata kirja lõpuni kirjutada.

Poola ehitajate väitel ei tule Ida- ja Lõuna-Euroopa pädevad ülemused ja töölised Soome ehitama. Sinna tuleb vaid põhjakiht, kes kodule lähemal tööd ei leia.

Alguses pidi tuumajaam maksma 3 miljardit eurot (46,8 miljardit krooni). Nüüd arvatakse, et selle lõpphinnaks võib kujuneda 4,5 miljardit eurot (70,2 miljardit krooni) ja tõenäoliselt veelgi rohkem.