Viisa tühistati kohe pärast seda, kui Soome võimud said teada Leedus välja antud, kõne all olevat viisaomanikku puudutavast niinimetatud SIS arreteerimisorderist. Viisat oli kasutatud reisimiseks Schengeni viisaruumis, muuhulgas Austrias, kus Golovatov eelmisel nädalal vahistati ja varsti pärast seda vabastati, teatab Soome välisministeerium.

Viisat välja andes kontrollivad Soome esindused Schengeni infosüsteemist (SIS) iga viisat taotleva kolmanda riigi kodaniku andmeid. Golovatovile anti viisa Soome suursaatkonnas Moskvas 2009. aasta novembris, kui SIS-is ei olnud veel viisataotlejat puudutavat informatsiooni.

Golovatovi kohta välja antud SIS arreteerimisorderit ei avastatud ka Schengeni välispiiridel, sest Golovatovi eesnimi oli SIS-is kirjutatud teisiti kui tema passis ja talle Moskva suursaatkonnas välja antud viisas.

Soome piiripunktides tehakse välispiiri ületavate kolmandate riikide kodanike kohta SIS-is alati infopäring. Süsteem teatab, kui isiku passis olev nimi ja SIS-is olev nimi kokku langevad. Soomes vastutab rahvusliku SIS-i haldamise eest keskkriminaalpolitsei.

Soome välisministeerium on sel teemal ühenduses olnud Leedu välisministeeriumiga.