Rönnholm oli aastatel 2011-2013 osaline Vene riikliku gaasifirma Gazprom torujuhtmeprojektis South Stream, vahendab Ilta-Sanomat.

Rönnholm korraldas projektis suhteid meedia ning otsuste tegijatega Brüsselis ja asjaomastes riikides. Rönnholm asutas projekti jaoks Belgiasse oma ettevõtte Philotimo Consulting, mille omanik oli tema üksi ja kus ei olnud teisi töötajaid.

Philotimo Consultingi käive oli raamatupidamisaruande järgi perioodil 2011. aasta juuli kuni 2012. aasta lõpp 142 000 eurot, millest jäi pärast maksude maksmist kasumina alles 100 000 eurot.

2013. aastal oli ettevõtte käive üle 37 000 euro, millest jäi maksude maksmise järel kasumina alles 25 000 eurot.

Rönnholm ise ütles, et tema ettevõte ei saanud tulu kuskilt mujalt kui South Streami projektist.

„Ma asutasin projekti jaoks konsultatsioonifirma nagu teisedki konsultandid, sest projekti ei tahetud oma palganimekirja kedagi palgata,“ ütles Rönnholm Ilta-Sanomatele.

South Streami projekti taga olnud ettevõttest South Stream Transport B.V. poole omanik oli Gazprom. Ülejäänu omanikud olid Eni Itaaliast, Wintershall Saksamaalt ja EDF Prantsusmaalt.

Rönnholmi sõnul tegi ta South Streami projekti jaoks mõjutamisplaane.

„Ehk kellega peab ühenduses olema ja mis toimub. Oli palju raporteerimist selle kohta, mis on EL-is päevakorral ja regulatsioonide analüüse. Koostasin ka tekste veebilehtedele ülespanemiseks,“ ütles Rönnholm.

Rönnholm oli enese sõnul konsulteerimise ajal registreeritud Belgiasse ja maksis maksud sinna. Tema hinnangul sai ta teiste samu ülesandeid täitnutega võrreldavat tasu.

Rönnholmi sõnul lõpetas ta ettevõtte tegevuse 2013. aastal ja müüs selle maha 2014. aastal.

South Streami projekti raames oli kavas ehitada gaasitoru, milles pidi gaas kulgema mööda Musta mere põhja Lääne-Euroopasse. 2014. aasta lõpus varises projekt Euroopa Liidu vastuseisu tõttu kokku.

Rönnholm ei ole esimene Soome sotsiaaldemokraat, kes on töötanud Venemaaga seotud gaasitoruprojektides. Endine peaminister Paavo Lipponen on konsulteerinud mõlemaid Nord Streami projekte.