Venemaa on juba pikemat aega tegutsenud talle kuuluvatel Soome lahe väikesaartel ning võtnud kasutusse uusi relvi, kirjutab Iltalehti.

Uudisteagentuur TASS kirjutas kolmapäeval, et armee läänepiirkonnas on kasutusele võetud uhiuued Tornado-G raketiheitjad. Läänepiirkond vastutab ka näiteks Soome ja Ukraina piiride eest. 

Ka on Venemaa viimasel ajal treeninud dessanti varem Soomele kuulunud Suursaarele, ehitanud uuesti üles sõjalise taristu Vaiksel ookeanil Kuriilidel, uuendanud trateegilisi tuumarelvi ning testinud Iskanderi raketikompleksi. 

"See tendents ilmneb juba pikemat aega. See näitab, et Venemaa tõepoolest valmistub millekski. Ilmselt tahavad nad taastada oma rahvusvahelise positsiooni sarnasele tasemele, nagu see oli Nõukogude ajal," ütles Euroopa sõjaajaloo dotsent Markku Salomaa.

Paar nädalat tagasi teatas Briti militaarportaal IHS Jane's 360, et Venemaa tegutseb agaralt Soome lahe väikesaartel - teostab seal uuringuid ja demineerib. Portaali andmeil käivad tööd Seiskaril, Someril ja Peninsaarel, kusjuures Someri paikneb kõigest 10 km kaugusel Soome veepiirist.

Salomaa ei ohusta see Soomet. "Ohtu pole, saared paigast ei liigu." Tema sõnul pole Venemaad huvitavatel väikesaartel tänapäeva sõjapidamises suuremat tähendust, pigem on see sümboolne tegevus.

Palju murettekitavamad on Salomaa arvates Venemaa väeüksuste õppused, kus treeniti Ahvenamaa ja Gotlandi vallutamist. "Need näitavad, et kui saabub kriis, siis Venemaa plaan on hõivata Ahvenamaa, Gotlandi ja Bornholmi saared. Venemaa plaanib sulgeda Läänemere, sest muidu ei suuda ta hoolt kanda Kalingradi eest."

Kas Venemaa valmistub sõjaks? "Ma ei hakka sõda kuulutama, aga arengujooned on väga tõsised. Venemaa valmistub millekski, aga pole kindel, milleks," tõdes ajaloolane.