Tšarterlend startis neljapäeva varahommikul Helsingi-Vantaa lennuväljalt ja maandus ilma vahepeatusteta Bagdadis. Lennuki pardal oli 103 iraaklast ja teadetekohaselt mõnikümmend politseinikku, vahendab Helsingin Sanomat.

Politsei teatel toimis koostöö Iraagi võimudega hästi.

„Minu arusaamist mööda lahkusid tagasisaadetud lennukist, kõndisid läbi piiriformaalsuste ja läksid oma teed. Ma ei olnud ise kohal, aga nii see oletatavasti käib,“ ütles Helsingi politsei ülemkomissar Hannu Pietilä.

Nüüd tagasi saadetud iraaklased tahtsid vabatahtlikult kodumaale naasta. Suurem osa neist võttis varjupaigataotluse tagasi.

Soome politsei võib vajaduse korral tagasisaatmislende Iraaki korraldada kord nädalas.

Lend Iraaki maksab politsei teatel 150 000-200 000 eurot. Ühe tagasisaadetava kohta olid seekord kulud seega ümmarguselt 1500-2000 eurot.

Helsingi politsei on tšarterlende varjupaigataotlejate tagasisaatmiseks korraldanud enam kui kümme aastat. Viimastel kuudel on korraldatud seitse tšarterlendu ainuüksi Albaaniasse.

Lendude maksumus sõltub vahemaast, tagasisaadetavate hulgast ja lennuki tüübist ning on 20 000-200 000 eurot.

Politseivalitsuse teatel on Soome üks Euroopa tippriike selles osas, kui suur osa tagasisaatmisotsuse saanud isikutest ka tegelikkuses tagasi saadetakse.

Eelmisel aastal saadeti Soomest tagasi kokku 3180 inimest. Selle aasta jaanuaris saadeti tagasi 277 inimest, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes umbes viiendiku võrra rohkem.

Soome politsei valmistub kevade ja suve jooksul märkimisväärselt rohkemate tagasisaatmiste korraldamiseks.