200-liikmeline Soome parlament kiitis ESM-i asutamislepingu heaks häältega 104-71, vahendab BNS.

Leppe ratifitseerimisega nõustus Soome andma loodava fondi käsutusse umbkaudu 11,14 miljardit eurot.

Saksamaa kantsleril Angela Merkelil on aga vaja leppe ratifitseerimiseks kahe kolmandiku parlamendisaadikute hääli, seega opositsiooni toetuseta see läbi ei läheks, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid, kes peavad vajalikuks pöörata rohkem tähelepanu majanduskasvule, teatasid pärast kohtumist valitsusjuhtidega, et koalitsioon lubas vastutasuks püüda läbi suruda finantstehingute maksu, isegi kui kõik Euroopa Liidu riigid sellega ei liitu.

Euroopa stabiilsusfondi (EFSF) järglane ESM peaks tegevust alustama 1. juulil ja olema sestpeale euroala peamine kriisilahendusvahend.

Varasem küsitlus näitas, et pooled soomlased on vastu Hispaania pankade päästepaketis osalemisele. Teise küsitluse kohaselt leiab 56 protsenti soomlastest, et Kreeka peaks eurotsoonist väljuma.

Soome on üks väheseid euroala riike, mille riigireiting on AAA. Soome on teravalt kritiseerinud Kreeka teist abipaketti, nõustudes selles osalema alles pärast seda, kui oli 2011. aasta oktoobris Kreekaga tagatiskokkuleppe sõlminud.