Halonen ütles intervjuus, et erinevate rahvaste vaheline umbusaldus on väga euroopalik nähtus, sest aastasadu on omavahel sõditud. Ainult Rootsi on sellest viimased 200 aastat pääsenud.

„Nõukogude Liidu ajal, külma sõja ajal oldi isiklike mälestuste kohta üsna vait ja selle tõttu saabus Nõukogude Liidu lagunedes selline, võiks öelda tunnete purse. Nüüd on ka sellest hakatud üle saama,” ütles Halonen.

Halonen on selle aasta jooksul korduvalt Venemaa juhtkonnaga kohtunud, viimati nädal aega tagasi Peterburis peaminister Vladimir Putiniga. Haloneni arvates on huvitav, et Putin ja mitmed teised on varasemaga võrreldes üha rohkem Viiburi rollist huvitatud.

„Ütlen kohe, et jutt pole sellest, et Viiburi tuleks tagasi Soomele, vaid sellest, et mida nooremad soomlased, kes pole seal kunagi käinud, tahaksid seal näha,” rääkis Halonen.

Aastavahetusel külastab Soomet kümneid tuhandeid, kui mitte üle saja tuhande Vene turisti. Nende teenindamiseks nõutakse Soomes vene keele õpetamise lisamist. Halonen kutsub üles vene keelt õppima.

„Meil on Soomes umbes 40 000 venekeelset inimest ja see on selline ressurss, mida me võiksime ja peaksime kasutama märkimisväärselt efektiivsemalt selle vene keele nõudluse rahuldamiseks,” ütles Halonen.