Niinistö on Venemaa korraldataval Arktika foorumil juba vana käija, aga seekord on seal kaks uut ja üsna üllatavatki külalist, vahendab Ilta-Sanomat.

Üllatuskülalised on Rootsi ja Norra peaministrid Stefan Löfven ja Erna Solberg, kellel mõlemal on plaanis ka kahepoolne kohtumine Putiniga.

Rootsi ja Vene ajakirjanduse andmetel ei ole Putin ei Löfveni ega Solbergiga veel kahepoolselt kohtunud.

„See on saanud üllatavalt vähe tähelepanu,” kommenteeris Niinistö Ilta-Sanomatele Norra ja Rootsi peaministrite osalemist foorumil.

„Ja kui sellele lisada veel, et Eesti president Kersti Kaljulaid kavatseb paari nädala pärast külastada Moskvat ja kohtuda president Putiniga, siis muidugi siin pööratakse omamoodi uus leht nende kõikide kohtumistega,” ütles Niinistö.

Norral ja Venemaal on praegu mitmeidki tüliküsimusi, millest üks puudutab GPS-i segamist riigi põhjaosas. Teine suur teema riikide suhetes on Venemaal vangistatud Norra endise piirivalvuri Frode Bergi saatus: Venemaa süüdistab Bergi spionaažis ja tema kohtuprotsess on Moskvas lõpusirgel.

Rootsil on aga hiljuti olnud Venemaaga spionaažiskandaal nagu Eestilgi.

Ilta-Sanomat küsis Niinistölt, kas Norra ja Rootsi peaministrid on enne Peterburi sõitu temaga konsulteerinud.

„Nad on küll meiega ühenduses olnud. Samuti nagu Eestistki,” ütles Niinistö, avamata siiski lähemalt arutelude sisu.

Niinistö ise on erinevalt Rootsi, Norra ja Eesti juhtidest Putiniga regulaarselt kohtunud vaatamata Euroopa Liidu ja üldiselt lääneriikide sanktsioonidele.

Ilta-Sanomat märgib, et nüüd saab Niinistö viis Venemaaga suhelda lõpuks kõrgeima taseme õnnistuse ka Rootsilt, Norralt ja Eestilt.