„Arvamusi võib olla kõigil. Need võivad olla vägagi erinevad, aga faktid ei ole asjad, mida võiks venitada või moonutada. Valeportaalid pakuvad võltsinguid, selgelt eesmärgipärast valeinformatsiooni,“ ütles Soome juhtiva ajalehe Helsingin Sanomat peatoimetaja Kaius Niemi.

Näiteks on palju vastuolulist tähelepanu äratanud portaal MV-lehti rünnanud erinevaid traditsioonilise meedia ajakirjanikke.

„Need tegutsevad digitaalses maailmas ja võiks öelda, et need on erinevad valemeediaväljaanded. Need ei olegi üldse õieti meediaväljaanded, vaid tahavad päris tahtlikult eksitada ja avalikkust eksiteele viia,“ kommenteeris majanduslehe Kauppalehti vastutav peatoimetaja ning Soome peatoimetajate ühenduse esimees Arno Ahosniemi.

Soome massiteabevahendite peatoimetajate ühised seisukohavõtud on varem olnud väga haruldased.

Peatoimetajate ühisavaldus on järgmine:

„Soome diskussioonitava on kiiresti muutunud. Eriti sotsiaalmeedias on solvamine, halvustamine, laimamine ja otsene valetamine igapäevaseks saanud. Ennast meediaväljaanneteks nimetavad osapooled mürgitavad ühiskondlikku arutelu ja õhkkonda ühiskonnas, juhtides avalikkust tahtlikult eksiteele oma valesõnumitega. Hea maitse ja sündsuse piirid on juba pikka aega tagasi ületatud.

Paljusid väärtusi austav informatsioonilevitamine ja sõnavabadus lubavad erinevaid arvamusi. See ei tähenda, et kes iganes võib levitada mida iganes, ilma et keegi sellesse sekkuks.

Meie, head ajakirjanduslikku tava järgivad peatoimetajad, ei kavatse olla valemeedia vaikivad toetajad ja kaasajooksjad. Peame oma kohustuseks õigel informatsioonil põhinevat ja tähendust omavat ajakirjandust. Kui informatsiooni püütakse tahtlikult ähmastada või võltsida, sekkume sellesse oma meediaväljaannetes. Toetame ajakirjanikke, kes satuvad oma töö tõttu laimukampaaniate sihtmärkideks. Me ei luba ajakirjanike vaigistamist neile surve avaldamisega.

Võtame ka tulevikus vastutuse oma avaldatud uudiste ja nende õigsuse eest ning vastutame ka oma toimetuste tehtud vigade ja nende parandamise eest. Kavatseme olla ka edaspidi demokraatia ja sõnavabaduse tugisambad, osa toimivast Soome ühiskonnast. Eetiliselt püsivate põhimõtetega seotud professionaalse meedia ülesanne on ka rasketel aegadel selge.“

Arno Ahosniemi, Kauppalehti ja peatoimetajate ühendus
Mika Pettersson, STT
Merja Ylä-Anttila, MTV
Kaius Niemi, Helsingin Sanomat
Tapio Sadeoja, Ilta-Sanomat
Atte Jääskeläinen, Yle
Jouko Jokinen, Aamulehti
Kari Kivelä, Iltalehti
Antti Kokkonen, Lapin Kansa
Tomi Lähdeniemi, Satakunnan Kansa
Reijo Ruokanen, Talouselämä
Pekka Mervola, Keskisuomalainen
Seppo Rönkkö, Savon Sanomat
Kari Vainio, Turun Sanomat
Kyösti Karvonen, Kaleva
Satu Takala, Ilkka
Toni Viljanmaa, Pohjalainen
Jouni Kemppainen, Maaseudun Tulevaisuus
Markus Pirttijoki, Kainuun Sanomat
Tommy Westerlund, Hufvudstadsbladet
Niklas Nyberg, Vasabladet
Marit af Björkesten, Svenska Yle