“Kui usaldus kaob, siis kaob. Minu vastu seda usaldust ei ole,” ütles Jäätteenmäki parlamendis ajakirjanikele. “Ma ei palunud saladokumente,” jäi ta endale kindlaks.

Tema Keskpartei teatas, et otsustab valitsuses jätkamise järgmisel teisipäeval.

Kui Keskpartei jääb valitsusse ja säilitab peaministrikoha, võib Jäätteenmäki järeltulijaks kõige tõenäolisemalt saada kaitseminister Matti Vanhanen.

Jäätteenmäki positsioon lõi kõikuma juba hommikul, kui ta ei suutnud anda parlamendile ammendavaid vastuseid nn Iraagi-lekke kohta. Peaminister jäi kindlaks väitele, et “ei küsinud ega saanud välisministeeriumi saladokumente” ja et neid sisaldanud faks presidendi nõunikult Martti Manninenilt tuli talle ootamatusena.

Olukord halvenes peaministri jaoks õhtupoolikul, kui Manninen teatas uudisteagentuurile STT, et Jäättenmäki ise pöördus tema poole ja tundis huvi Iraagi-teemaliste materjalide kohta.

Tänu sõjavastasele platvormile ja saladokumendi ärakasutamisele vastaskandidaadi halvustamiseks võitis Jäätteenmäki juhitud Keskpartei märtsivalimised ja sai õiguse moodustada valitsus.

Mannineni avalduse järel kuulutas sotsiaaldemokraatide sekretär Eero Heinäluoma, et Jäätteenmäki väljavaated peaministrina jätkata on ammendunud. Mannineni teade ehmatas ka peaministri parteikaaslasi.

Opositsiooniesindajad nõudsid otsekohe Jäätteenmäki tagasiastumist.