Põhiseaduskomisjoni esimees Johanna Ojala-Niemelä ütles, et komisjon otsustas paluda riigiprokurörilt eeluurimist selles osas, et Haavisto otsustas viia välisministeeriumi konsulaarosakonna juhataja Pasi Tuomineni teistesse ülesannetesse ehk ta sisuliselt vallandada. Tuominen oli Haavistoga eri meelt selle üle, kuidas tuleks Al-Holi põgenikelaagriga seotud asju ajada, vahendab Helsingin Sanomat.

Kümme opositsiooni parlamendiliiget esitas detsembris memorandumi, milles paluti põhiseaduskomisjonil uurida Haavisto tegevuse seaduslikkust Süüria Al-Holi laagris olevate Soomest pärit inimest kodumaale toomisel.

Asja uurimise keskmes on olnud Tuomineni avalik kriitika Haavisto aadressil. Parlamendiliikmed palusid muu hulgas uurida seda, kas Haavisto on avaldanud ametnikele survet seadusevastaste otsuste tegemiseks.

Põhiseaduskomisjon kuulas jaanuaris nii Haavistot kui ka Tuomineni. Komisjoni esimehe Ojala-Niemelä sõnul olid Haavisto ja Tuomineni tunnistused omavahel vastuolus. Komisjon on kuulanud Haavisto tegevuse seaduslikkust uurides ka õiguseksperte.