Tallink Silja personalijuhi Vahur Ausmehe vägistamisteemalisest kommentaarist puhkenud skandaal sundis Soome õpetajat Helsingin Sanomate arvamusrubriigis oma kogemustest rääkima, vahendab Iltalehti.

Veebruaris abiturientide laevakruiisil kaasas olnud õpetaja sattus enese sõnul tunnistajaks šokeerivale sündmusteahelale pärast seda, kui üks tema hoolealustest laeval vägistati.

„Vägistamisest räägiti teiste reisijate kuuldes, esmaabiks pakuti alkomeetrit ja ohvrilt pinniti ühtejärge, kas ta tahab tõesti selle asja edasi uurimist. Kohtus olevat sõna sõna vastu,“ kirjutas õpetaja anonüümselt avaldatud artiklis.

„Kõigest kiirgas läbi liigagi tuttav vägistamisohvri süüdistamine ja alandamine,“ jätkas õpetaja, kelle sõnul suhtus osa personalist juhtumisse siiski tõsiselt ja ohvrit toetavalt.

Vägistamist ennast ei oleks Tallink Silja õpetaja sõnul takistada saanud. Ta rõhutab siiski personali suhtumise olulisust ohvrile abi andmise seisukohalt.

Tallink Silja personalile on antud selged käitumisjuhised, mille järgi tegutsetakse ka keerulistes olukordades, teatas ettevõtte kommunikatsioonijuht Marika Nöjd Iltalehtile.

„Loomulikult on täpsed juhised, kuidas erinevates olukordades tegutseda. Laeva personal on välja õpetatatud erinevateks, ka rasketeks olukordadeks. Nad oskavad ka delikaatseid asju käsitleda. Nad on näinud palju ja ametioskused on neil olemas,“ kinnitas Nöjd, kes juhiseid täpsemalt ei kirjeldanud.

Õpetaja kirjeldatud veebruarikuise juhtumi kohta ei osanud Nöjd seisukohta võtta.

„Ma ei oska seda kõnealust juhtumit täpsemalt kommenteerida. Kõlab see loomulikult kahetsusväärselt,“ ütles Nöjd.