Ohvitseride esindajad on mures seoses sellega, et kaitseminister Jyri Häkämies teatas eile, et Soomes hetkel teravaid emotsioone tekitava pensionireformi raames vaadatakse üle ka kaitseväelaste pensionisüsteem, kirjutab Helsingin Sanomat.

Liitude hinnangul võivad juba ainuüksi jutud kaitseväelaste pensioniea tõstmisest põhjustada laialdast reserviminekut ja sõjaväelase karjäärist loobumist. Ohvitseride esindajad tõid näiteks ka eelmise reformi 1995. aastast, mil pensionilemineku vanuse tõstmine tõi kaasa just sõduriametist loobujate hulga suurenemise.

Praegu jäävad suurem osa ohvitseridest pensionile 55-aastaselt, lendurid aga 50-aastaselt. Viimaseid muutused siiski puudutama ei hakka, sest tänapäevaseid lennukeid ei tohi 50 eluaastast vanemad inimesed nagunii juhtida. Suuremat osa ohvitseridest aga võib oodata ees tõsiasi, et pensionile saab seniloodetust paar aastat hiljem.

Praegu jäävad 31 kindralit pensionile 60-aastasena ning kaitseväe juhataja 63-aastaselt. Ka selles auastmes ohvitserid saavad plaani kohaselt hiljem pensionile.