„Põlisoomlaste noorte räige fašismiga flirtimine on inimväärikuse vastane ja seetõttu keeldume koostööst nendega, kuni nad fašismist lahti ütlevad,” ütles Soome üliõpilaskondade liidu esimees Tapio Hautamäki, vahendab Helsingin Uutiset.

„Fašismile ei tohi ruumi anda, ei üliõpilasliikumises ega ka kuskil mujal. SYL-i väärtused on tsiviliseeritus, rahvusvahelisus ja võrdõiguslikkus,” lisas Hautamäki.

SYL-i teatel osutavad fašism ja selle heakskiitmine võimetusele mõista jagamatut inimväärikust ja külmale hoolimatusele ajaloosündmustest.

Soome üliõpilaskondade liitu kuulub 14 liikmesorganisatsiooni ja see esindab 132 000 tudengit. Tegemist on Soome suurima üliõpilaste huvide kaitse ja teenuste pakkumise organisatsiooniga.

Enne seda teatasid kõik Soome poliitilised noorteorganisatsioonid koostöö peatamisest Põlissoomlaste noorteorganisatsiooniga. Organisatsioonid nõuavad, et Põlissoomlased ja nende noorteorganisatsioon puhastaksid oma ridadest välja fašistlikud ja etnonatsionalistlikud jõud, teatas Soome Koonderakonna noorteorganisatsiooni esimees Matias Pajula organisatsioonide ühisavalduses.

Noorte Põlissoomlaste aseesimees Toni Jalonen teatas pühapäeval Tallinnas EKRE noorteorganisatsiooni Sinine Äratus korraldatud konverentsil, et on fašist. Eile kinnitas Jalonen Soome uudisteagentuurile STT, et ei tagane oma avaldusest.