Ilmateenistuse Foreca meteoroloog Markus Mäntykannas ütles, et hetkel riigi lõunaossa ulatuva krõbeda külma taandumine uuel nädalal on ajutine ja pakane tugevneb taas talve edenedes, vahendab Iltalehti.

Vastavalt Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) hiljuti väljastatud igakuisele prognoosile tuleb see talv tavapärasest külmem, kuigi järgmisel nädalal läheb ilm ajutiselt leebemaks. Ajutist sula on oodata ka Eestis, kus terve selle nädala on inimesed saanud talvemõnusid nautida.

Ilma sulale pöördumisega tuleks arvestada, isegi kui see pole kauakestev. Oodata on sadu, mis ähvardab maju senisest veelgi suuremate lumekoormustega. Senisele massile veel peale sadada ähvardav lumi ja jäine vihm võivad hakata katuseid murdma - eriti, kui pakane pärast pehmemat nädalat Soome lõunaossa naaseb.

Ees ootab Siberi talv

Kui pakane jaanuari viimasel nädalal tagasi tuleb, näib see olevat veelgi karmim.

"Jaanuari viimasel nädalal nähakse Põhja-Jäämere kohal tugevnevat signaali tavapärasest kõrgemast õhurõhust, mis sunnib Atlandi ookeani madalrõhkkonna lõunapoolsemale teele. See tähendab "Siberi talve" tagasitulekut - kogu Soome paistab keskmisest 6 kuni 10 kraadi külmem," märkis Mäntykannas.

Talve jätkudes hoiab külm oma jõupositsiooni ja nii jääb maa valgeks. Talvepühade ajal on Soomes oodata pakast ja lund, nii et talviseks välitegevuseks on suurepärane puhkuseilm.

Millal saabub kevad?

Külmad talved aeglustavad tavaliselt ka kevade saabumist.

"Ma kardan kohutavalt, et mis saab kevadest, kui talve lõpp pöördub jäiseks - varasemad aastad on õpetanud, et pärast külma ja väga lumist talve jääb kevade saabumine vahel viibima," tõdes Mäntykannas.

Jääkate Läänemerel ja paks lumekate mandril aeglustavad õhu soojenemist kevadiste näitudeni. Tasub siiski märkida, et tegemist on pikaajalise prognoosiga - aeg näitab, kas see osutub ka tõeks.

Öösel kuni -25 kraadi

Eestis jääb pühapäeval kõrgrõhkkond pisut nõrgemaks, aga hoiab suurema saju eemal ning vaid mõni koht saab kerget lumelisa. Tuul on öösel nõrk, päeval muutub läänekaare tuul tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel saartel ja läänerannikul -7..-12, sisemaal -13..-18, Kagu-Eestis kuni -25 kraadi, päeva jooksul muutub ilm pehmemaks ja õhtuks tõuseb õhutemperatuur -3..-9, Kagu-Eestis -11 kraadini.

Esmaspäeval jõuab väheaktiivne madalrõhulohk Läänemerele ja toob meile veidi lund lisaks. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Sajab kerget lund. Õhutemperatuur on öösel saartel ja läänerannikul 0..-5, sisemaal -6..-11, päeval saartel -1..+1, mandril -1..-6, Kagu-Eestis kuni -9° kraadi.

Teisipäev jääme eemalduva kõrgrõhkkonna ja Läänemereni ulatuva madalrõhkkonna piirialale. Vahete-vahel sajab lund, Lääne-Eestis ka lörtsi. Edelatuul muutub tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel Lääne- ja Põhja-Eestis 0..-5, Lõuna-Eestis ja Peipsi ääres -10°C ümbruses, päeval -2..+2, Lõuna-Eestis kuni -5° kraadi.

Kolmapäeval laieneb Põhjamere äärest madalrõhkkond üle Skandinaavia ja Läänemere ning toob päevaks tihedama lumesaju, saartel sajab ka lörtsi, õhtul võib ka vihma tulla. Õhutemperatuur on öösel saartel ja läänerannikul -1..-3, sisemaal -6..-10, Ida-Eestis kuni -13, päeval tõuseb saartel ja läänerannikul 0..+2, sisemaal -1..-6 kraadini.

Neljapäeval jõuab uus ja aktiivne madalrõhkkond Skandinaaviasse ja kui selle surve on jõuline, siis pääseb soojem õhumass Läänemere idarannikule. Öösel sajab ida pool lund, lääne pool lörtsi, saartel ka vihma. Päeval muutub sadu kõikjal vesisemaks. Puhub tugev edela- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on enne keskööd saartel kuni +2, mandril 0..-5, pärast keskööd tõuseb ning päevane temperatuur on 0..+4 kraadi.

Kui reedel jätkub aktiivne tsüklonaalne tegevus Läänemere õhuruumis, siis püsib meie ilm keskmisest märksa soojem, tuleb vesiseid sadusid ning puhub tugev lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur püsib sel juhul valdavalt plusspoolel.