Arstihärra oli 2007. aasta suvel uurinud vastuvõtule tulnud 20-aastase naise rindu neid selja tagant mudides. Lisaks võttis ta naise rinnanibu suhu ja imes seda. Samuti kiitis ta rindade kuju ning masseeris uuringutes kasutatavat geeli patsiendi büstile paljaste kätega, teatab YLE Uutiset.

Kohus võttis aga seisukoha, et tegu oli tavalise arstliku läbivaatusega ning lisas, et ebaselgete tõenditega juhtumi puhul tuleb kohtuasi lahendada süüdistatava kasuks.

Samas tunnistas patsientide ühingu esindaja kohtus, et nimetatud arsti kohta oli juba varem kahel korral kaebusi esitatud ning ka pärast “imemisjuhtumit” on ühingu poole kaks korda pöördutud. Lisaks leidis kohtus kajastamist tervishoiu õiguskeskuse tunnistus, milles selgitati, et ultraheligeeli ei kasutata paljaste kätega, ning rinna imemist ei saavat samuti meditsiiniliselt põhjendada.

Patsient: see ei sobinud arsti ja patsiendi suhtluse juurde

Naispatsiendi tunnistuse kohaselt tuli ta arsti kabinetti, võttis ülekeha paljaks ning heitis uuringulauale pikali. Oma paljale kehale asetas ta aga ootamise ajaks rätiku.

Kui arsti ruumi sisenes, oli ta naisele midagi ütlemata rätiku ära võtnud. Arst käskis naisel püsti tõusta ning asus siis tema rindu pigistama. Naise sõnul surus doktor ennast selja tagant rindu mudides ka tema vastu ning erinevalt eelmisest arstist mudis meesarst tema rindu pöörlevaid liigutusi tehes.

Naise tunnistuse kohaselt polnud tal ka kordagi arstiga silmsidet, sest too hoidis pilku maas. Ühel hetkel oli arst öelnud, et patsiendil on ilusad rinnad ja küsis, kas naine on ka ise nendega rahul.

Järgnevalt käskis arst naisel pikali heita ning asus paljaste kätega ultraheligeeli rindadele määrima. Ultraheliuuring ise oli kulgenud asjalikult.

Seejärel rääkis naine oma rinnast tuleva sekreedi kohta. Doktor käskis tal nimetatud rinda pigistada, kuid sekreeti ei tulnud. Arst küsis, kas ta tohib rinda maitsta. Naine tunnistas, et oli hämmeldunult ja paanikas olles ettepanekuga nõustunud. Arst imes rinda 10-15 sekundit, ise seda kätega katsudes.

Naine ütles seepeale, et arsti käitumine ei sobi patsiendi ja arsti vahelisse suhtlusse, vaid kuulub pigem mehe ja naise vahelise läbikäimise juurde. Naise sõnul oli olukord algusest saadik ebameeldiv ja häbistav ning ta andis sellest ka häälekalt teada. Järgmisel päeval pöördus ta patsientide esindusorganisatsiooni poole.

Arst: tegu oli tavapärase läbivaatusega

Raahe haigla arst ütles kohtus, et tegu oli tavapärase läbivaatusega. Ta olevat patsienti tervitanud ning loomulikult oli ta läbivaatust teostades vaadanud eelkõige naise rindu.

Arsti sõnul on tal aastate jooksul tekkinud tavapärane rutiin teha läbivaatust nii, et patsient seisab. Samuti eitas ta seda, nagu oleks ta mudinud rindu pöörlevate liigutustega. Pigistasin neid lihtsalt eri suundadest, lisas ta

Geeli kasutamist paljaste kätega põhjendas ta otstarbekusega — paljaste kätega saavat geeli kõige paremini laiali määrida ning see ei oma ka uuringu tulemusele mingit negatiivset mõju.

Rinna imemine kuuluvat doktori kinnitusel aga vana ämmaemandate praktika juurde ning lisaks tegi ta seda ainult lühikest aega. Rindade välimuse kiitmist selgitas mees aga sooviga patsienti rahustada, sest naised olevat tihti mures oma rindade pärast. Arst eitas kategooriliselt väiteid nagu võiks tema käitumisest leida seksuaalset alatooni.

Kohus pidigi lõpuks nentima, et osad läbivaatusel kasutatud meetmed polnud asjakohased, kuid kuriteo tunnuseid siiski tõestada ei saa.