Selle kohta on tehtud kaks algatust koonderakonna 10.-12. juunil toimuvale parteikongressile ning erakonna juhatus soovitab algatuse heaks kiitmist. Lõplik otsustusõigus on parteikongressi delegaatidel, vahendab Ilta-Sanomat.

Rahvushümni vahetamiseks on tehtud kaks samasisulist algatust Pohjanmaa noortekogu ja Pirkanmaa noortekogu poolt.

„V. A. Koskenniemi sõnadega „Finlandia-hymni“ on „Finlandia“ põhjal tehtud laulusõnadest tuntuim ja emotsionaalseim. Pala sõnad peegeldavad soomlaste vastupidavust ja isamaa-armastust,“ öeldakse pohjanmaalaste algatuses.

„“Finlandia“ on 1899. aastal loonud Jean Sibelius, Soome rahvushelilooja. „Finlandia“ kirjeldab Soome ärkamist ja võitlustahet. Soomlased on tahtnud laulda „Finlandiat“ selle loomisest saadik, kuigi Sibelius ei mõelnud „Finlandiat“ lauldavaks,“ märgitakse pirkanmaalaste algatuses.

Pirkanmaalaste sõnul on „Finlandia“ Soome üks tähtsamaid isamaalisi sümboleid.

„“Maamme-laulu“ ja „Finlandia“ on oma iseloomult erinevad teosed. Paciuse teos on algusest peale mõeldud ühislauluks ning on viisina löövam ja rütmikam. Paljude arvates on Sibeliuse „Finlandia“ viisina kaunim, kuid ühislauluna keerulisem teos.“

Koonderakonna juhatus tuletab oma vastuses meelde, et Soome rahvushümni väljavahetamiseks „Finlandia-hymni“ vastu on 2014. aastal tehtud ka rahvaalgatus, mis ei saanud siiski suurt toetust.

„“Finlandia-hymni“ on uhke ja väärikas teos, mille seadmine Soome rahvushümniks oleks uhke viis tähistada iseseisva Soome 100. aastapäeva, tugevdada soomlaste ühtekuuluvustunnet ja austada soome rahva traditsioone,“ teatas koonderakonna juhatus.