Kohtu sõnul oli naine teinud otsuse massimõrva teoks tegemise kohta ega olnud sellest kunagi loobunud enne septembris toimunud kinnipidamist. Veel mõni päev enne vahistamist oli naine relva hankimist tagant kiirustanud, vahendab Yle Uutiset.

Pärast psühhiaatrilist ekspertiisi võtab kohus seisukoha selle kohta, kas naine on süüdi raske elu ja tervise vastase kuriteo kavandamises ja teistes väiksemates kuritegudes.

Prokuröri sõnul kavandas naine üle kahe aasta massimõrva Kokkola kooli ruumides. Plaan oli tappa vähemalt 40 juhuslikult valitud isikut. Prokurör nõuab naisele kolme ja poole aastast reaalset vanglakaristust.

Kohus tühistas kahele mehele esitatud süüdistused koolimõrva ettevalmistamisele kaasaaitamises. Kohus pidas usutavaks, et esimene mees ei kavatsenud naiselt saadud raha eest talle relva muretseda ja kavatses lihtsalt raha endale jätta. Siiski mõisteti mehele trahvid tulirelva- ja narkokuriteo eest.

Teine mees ei ole kohtu hinnangul süüdi kuriteole kaasaaitamises ega selle varjamises. Talle määrati siiski trahv narkootilise aine käitlemise kuriteo eest.

Naine eitas kohtus koolimõrva ettevalmistamist. Enda väitel ei kavatsenud ta tehtud plaanist hoolimata tegu toime panna. Advokaat rõhus muu hulgas sellele, et naine ei suutnud omale käsirelva muretseda, kuigi üritas seda teha. Plaani järgi pidi naine omale püstoli hankima, kooli minema ja seal palju inimesi maha laskma.

Psühhiaatrilise ekspertiisiga püütakse selgeks teha, kas kuriteo toimepanija oli kuriteo toimepanemise hetkel süüdiv.

Naine on öelnud, et imetleb Soomes Jokelas koolimõrva toime pannud Pekka-Eric Auvineni.

Soome politseivalitsuse hinnangul suudavad võimud Soomes aastas ära hoida 4-6 massitulistamise ohuolukorda. Alati ei ole need seotud koolidega.