Julgeolekukomitee on koostanud loetelu hübriidsõja nähtustest. Komitee töötas välja rahvusliku julgeoleku strateegia, millest leidub salajas peetavaid operatiivseid meetmeid hübriidnähtuste põhjustatavate segavate asjaolude minimeerimiseks ja nende vastu võitlemiseks Soomes, vahendab Yle Uutiset.

„Uuemad hübriidsõja nähtused on pagulaste sissevool, informatsioonisõda ja maa hankimine strateegiliste objektide lähedal,“ loetleb komitee sekretariaadi üldsekretär Tatu Mikkola.

Julgeolekukomitee on strateegia väljatöötamisel muu hulgas ära kasutanud ka kaitseministeeriumi alluvuses oleva maaostude töögrupi toodetud informatsiooni.

Maaostude töögrupp on kaardistanud välismaalaste maa- ja kinnisvaraoste Soome julgeoleku seisukohalt oluliste strateegiliste objektide läheduses 2000. aastatel.

Töögrupi memorandum valmis eelmisel suvel.

„Oma memorandumis tegime ettepaneku, et riigil oleks eelisostuõigus Soome riigikaitse ja varustuskindluse seisukohalt kesksete objektide lähedastes piirkondades toimuvates tehingutes,“ ütleb töögrupi esimees Matti Piispanen kaitseministeeriumist.

Seadust riigi eelisostuõiguse kohta valmistatakse parajasti ette justiitsministeeriumi seadusandlusosakonnas.

Maad ja kinnisvara on ostetud kesksete andmesidemastide, tähtsate elektriliinide ja tuumaelektrijaamade naabrusest ning maantee- ja raudteesõlmede juurest.

Saaristomerel, Turu ja Naantali läheduses on Vene taustaga firma ostnud süstemaatiliselt saari kõigi mandrilt avamerele viivate süvaveeteede ääres.

Tehinguid on tehtud ka piirivalve idapiiril maha jäetud piirivalvekordonite ning hotellide, tanklate, koolide ja kämpingutega üle Soome.

Soome idapiiriga paralleelse 6. tee ääres on ligi 30 venelaste omanduses olevat suurt kinnisvaraobjekti. Need on ostetud turismiäri jaoks. Äritegevus pole aga eelnevalt lubatud viisil käima läinud.

Kui palju välismaalastele kinnisvara müüdud on, endiselt ei teata.

„Tehinguid on tehtud ettevõtete abil ja nendes on kasutatud tankiste,“ kommenteeris Piispanen.

Soome kaitseministeeriumi sõnul võib maa- ja kinnisvaratehingutes näha katset mobilisatsiooni raskendamiseks võimalikus kriisiolukorras.