Soome ja Rootsi kaitsejõududel palutakse näiteks uurida ühiste sõjalaevade hankimist, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome kaitseministri Carl Haglundi ja Rootsi kaitseministri Karin Enströmi alla kirjutatud kaitsekoostöö arendamise töökavva on eraldi sisse kirjutatud, et kaitsekoostöö puudutab vaid rahuaega.

„Ühised mereväe ja õhujõudude üksused on tugev viide vastastikusele usaldusele,“ ütles Haglund.

Jutt ei käi sõjalisest liidust, vaid tähtsast koostööst, teatas Enström. Koostöö abil pürgitakse tõhususe ja tihedama dialoogi poole ühiste väljakutsete kohta.

„Rootsi tahab tugevdada koostööga julgeolekut oma lähipiirkondades. Soome ja Rootsi koostöö süvenemine ei seisa eraldi muust koostööst, nagu Põhjamaade koostööst või Euroopa Liidu ja NATO koostööst,“ ütles Enström.

Teisipäeval avaldatud kaitsekoostöö töökava puudutab kõiki riigikaitsevaldkondi, logistikat ja materjalihankeid.

Lisaks ühiste sõjalaevade hankimisele soovitakse, et Soome ja Rootsi kaitsejõud uuriksid selle aasta jooksul, kuidas võiksid Soome ja Rootsi väeosad tegutseda teineteise alluvuses näiteks kriisireguleerimisoperatsioonides.

Kaitsejõududelt soovitakse seisukohta ka selle kohta, kuidas näiteks Soome merevägi ja õhujõud võiksid kasutada Rootsi sadamaid ja lennuvälju ja vastupidi.

Eraldi palutakse kaitsejõududelt hinnanguid koostöö kohta näiteks erinevate tugiteenuste sisseostmisel ning ühise mere- ja õhuseire suurendamise kohta. Samuti oodatakse kaitsejõududelt nägemusi selle kohta, kuidas Soome ja Rootsi võiksid parandada teineteise hoolduskindlust.

Keskne eesmärk kaitsekoostöö süvendamisel on kokkuhoid.