Ilmateenistuse Foreca meteoroloog Markus Mäntykannas ütles, et soojaarmastajatel tuleks lähipäevil veel päikest ja leebemat ilma nautida, sest see rõõm ähvardab jääda üürikeseks.

"Tavapärasest soojem ilm märtsi alguses võib pöörduda silmapilkselt kevadearmastaja halvimaks õudusunenäoks, kuna prognoosid vihjavad pakase tagasitulekule," tõdes Mäntykannas.

Tema sõnul lubab märts alata soojana, kuid kohe pärast seda ähvardavad temperatuurid kiiresti vabalangusse minna.

Vastavalt Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) hiljuti väljastatud igakuisele prognoosile tuleb märtsi esimene nädal suures osas Soomes tavapärasest 1–6 kraadi soojem, märkis Mäntykannas.

"Kui aga vaatan järgmise nädala igapäevast prognoosi lähemalt, juhindub minu tähelepanu nädala keskel üle Lapimaa rändavale madalrõhkkonnale. See võib olla tõeline pöördepunkt, stst madalrõhkkond muudaks õrna föönituule ühe hoobiga külmaks kargeks arktiliseks õhupurskeks. Üle riigi võivad seejärel taas võimust võtta külmakraadid, ennekõike öösel," nentis ta.

Kuigi veebruari lõpu ja märtsi alguse ilm tundub kevadiselt soe, ei tasu ilmateadlase sõnul veel talveriideid kappi panna. "Kui lähtuda neist väljavaadetest, ei ole termiline kevad veel algamas ja talv võib oma haaret taas tugevdada," hoiatas Mäntykannas.

Varakevadet ei maksa Mäntykannase sõnul oodata ka märtsi teisel nädalal, mil prognooside kohaselt on ilm endiselt tavapärasest külmem. Alles kuu teises pooles on märke Lõuna-Soomes meteoroloogilise kevade algusest - see tähendab õhutemperatuuri tõusmist püsivalt 0 ja 10 kraadi vahele. Tasub märkida, et tegemist on pikaajalise prognoosiga - aeg näitab, kas see ka tõeks osutub.

Eestis läheb külmemaks nädala keskel

Ilmateenistuse teatel suundub laupäeval madalrõhkkond Venemaale ja lääne poolt tugevneb kõrgrõhuhari. Öösel üle liikuvaist sajupilvedest tuleb lörtsi ja lund. Päev on sajuta ja selgema taevaga. Puhub tugev lääne- ja loodetuul, puhanguid on 15 m/s, pärastlõunal nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0 kraadi ümber, päeval tõuseb +1..+4 kraadini, õhtul langeb taas alla 0 kraadi.

Pühapäeva öösel riivab Eestit madalrõhulohk, mis toob lund ja lörtsi, saartele ka vihma. Päeval teeb kõrgrõhuhari taeva taas selgemaks. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel saartel 0..+2, mandril 0..-5, päeval tõuseb +2..+7 kraadini.

Esmaspäeva öö on eemalduva kõrgrõhuharja mõjul sajuta ja võrdlemisi selge taevaga ning mõõduka läänekaare tuulega. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -1..+2, Kesk- ja Ida-Eestis -1..-5 kraadi. Päeval liigub üle Skandinaavia põhjatipu uus aktiivne madalrõhkkond, laieneb servaga Läänemere äärde ning tõstab edela- ja läänetuule tugevaks. Toob soojema õhumassi ja õhutemperatuur tõuseb +2..+8 kraadini. Pilvi lisandub põhiliselt Eesti põhjaserva, aga sadu tänastel andmetel Eestini ei ulatu.

Teisipäeva öösel riivab Venemaa põhjaaladele liikuva madalrõhkkonna serv Eestit, lükkab üle pilvi, millest kohati vihma ja lörtsi sajab. Päev tuleb tõusva õhurõhu foonil sajuta ja uuesti selgema taevaga, aga tugeva loodetuulega. Öö on sisemaal 0 kraadi lähedane, rannikul plusskraadidega, päev tuleb +1..+8 kraadiga.

Kolmapäeva öösel üle liikuv kõrgrõhuhari hoiab ilma sajuta ja läänekaare tuul tõmbub üürikeseks tagasi. Õhutemperatuur on -1..-6, rannikul 0 kraadi lähedal. Päeval laieneb madalrõhkkonna serv Eesti poole, lisandub pilvi, millest kohati sajuhoog lörtsina alla tuleb. Edelatuul tõuseb tugevaks. Õhutemperatuur tõuseb +2..+8 kraadini.

Neljapäeva öösel liigub üle madalrõhulohk ühes sajupilvedega, millest tuleb vihma ja lörtsi, idapoolsetes maakondades ka lund. Puhub tugev edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on öö hakul -1..+3 kraadi. Pärast keskööd pöördub tuul loodesse, algab külmema õhu sissetung ja hommikuks langeb õhutemperatuur -5 kraadi ümbrusse. Päeval madalrõhulohk eemaldub, sajupilved hõrenevad ja taevas järk-järgult selgineb. Puhub tugev loodetuul. Õhutemperatuur on -2..+2, õhtul langeb kõikjal alla 0 kraadi.

Reede öö on üle liikuva kõrgrõhuharja mõjul sajuta, mõõduka loodetuulega ja karge - õhutemperatuur on -3..-8 kraadi. Päevaks läheneb loode poolt madalrõhulohk, lisandub niiskust ja saabuvad sajupilved toovad lund. Puhub tugev loode- ja läänetuul. Õhutemperatuur jäävad enamasti alla 0 kraadi.