Firma ei täpsustanud lähemalt, miks otsustati Toshiba kasuks, vahendab BNS.

Teadaandes seisis aga, et 1600-megavatise reaktori asemel võidakse ettevõtte omanikeringi muutuse tõttu võtta kaaluda keskmise suurusega reaktori ehitamine.

"Praeguste omanike nõudlus Fennovoima elektri järele pole muutunud ja omanikud tahavad tagada projekti elluviimise," öeldi avalduses.

Saksa energiakontsern E.ON teatas mullu oktoobris, et lõpetab oma tegevuse Soomes, sealhulgas loobub Fennovoima Pyhäjoki tuumajaamaprojektist. E.ON-i 34-protsendise osaluse ostis veebruariks ära Fennovoima põhiomanik SF.

Ajaleht Helsingin Sanomat kirjutas, et kui Fennovoima peaks otsustama väiksema ehk 1200-megavatise elektrijaama kasuks, siis tulevad mängu ka prantslaste Areva ja venelaste Rosatom.

Ajalehe hinnangul on erinevate pakkumiste hankimine osa läbirääkimistaktikast.

"Tegelikult ei tähenda see, et Pyhajokile ehitatakse väiksem jaam, Fennovoima soovib kindlasti võrrelda suurema ja väiksema ettevõtte hindu," märkis Lappeenranta ülikooli energiasüsteemide professor Esa Vakkilainen.

"Areva, Toshiba ja Rosatomi jaamad ei erine kuigi palju töötamisel," märkis Vakkilainen, kelle sõnul võib Rosatomil olla siiski väike eelis, sest ettevõtte viib parajasti välismaale mitut odavat tuumajaama.

Professori hinnangul võib uus pakkumistevoor aega võtta veel vähemalt pool aastat.

Soomel on praegu kahes tuumajaamas kokku neli töötavat reaktorit. Energiafirmale Teollisuuden Voima (TVO) kuuluvas Olkilouto tuumajaama ehitab Areva parajasti viiendat. Selle ehitus on aga jäänud toppama ja TVO sõnul ei pruugi reaktor olla 2016. aastaks valmis.

Fennovoima sõnul langetavad nemad otsuse Pyhäjoki tuumajaama kohta märtsis ega lase end Olkiluoto arengutest mõjutada.