„See, mis ehk veidi üllatas, oli Reformierakonna nii selge võit. Nad olid isegi oma häälte arvu üle üllatunud. Väidan, et selles oli tohutu roll erakonna esimehel Kaja Kallasel ja tema ligi 21 000 häälel. Sellist arvu ei oleks küll keegi ette kujutanud ja see annab talle suurepärase positsiooni erakonna sees ja Reformierakonna peaministrina teiste erakondade ja koalitsioonipartnerite suhtes,” kommenteeris nüüd Euroopa Hübriidohtude Vastase Oivakeskuse rahvusvaheliste suhete juhina töötav Narinen Soome uudisteagentuurile STT, vahendab Ilta-Sanomat.

Narineni sõnul toob naispeaminister Eesti poliitikasse teretulnud tuuli.

„Eesti ühiskond ei ole päris macho, aga peaaegu. Ka selles valguses on see, et on nüüd siis nii naispresident kui ka peaminister, värskendav. See teeb head ühiskondlikule arutelule naiste ja naiste positsiooni üle ja poliitika tegemisele üldiselt,” usub Narinen.

Narinen ei usu, et EKRE-l oleks asja valitsusse.

„See nõuaks seda, et Reformierakond ebaõnnestuks valitsuse moodustajana ja ma ei näe selleks suurt riski, sest seal on mängus Isamaa ja sotsiaaldemokraadid ehk valitsuskoalitsioon, mis oli 2016. aasta novembrini ehk omamoodi vanad sõbrad. Siis, 2016. aastal, lõhkusid Isamaa ja sotsiaaldemokraadid valitsuse ja vahetasid Reformi Keskerakonna vastu. Nüüd sellist riski ei ole, sest need kolm ei suuda enamusvalitsust luua. Ehk nad on üksteise vangid heal või halval moel, sõltuvalt vaatenurgast,” kommenteeris Narinen.

Valitsuse moodustamine võtab Narineni arvates üsna palju aega.

„Ennustan pikki läbirääkimisi. Neli aastat tagasi pandi valitsus kokku kahe nädalaga, aga nüüd ei minda päris nii. On erinevaid vaatenurki üsna paljudes asjades, kuigi on ka palju ühist. Tugev turumajandus ja rahvuslik vaim esikohal minnakse,” ütles Narinen. „Loomulikult arvestavad Isamaa ja sotsiaaldemokraadid sellega, et Reformierakonnal ei ole muud võimalust, kui teha see valitsus koos nendega. Kõik osapooled võtavad koalitsioonilepingust, mida võtta on.”