„Julgeolekualane võidujooks läks külma sõja ajal muidugi palju kaugemale, kuid on üsna selgeid märke sellest, et sarnane areng on praegu alanud: on samad lähtekohad, samad seisukohad ja sama tüüpi – kuigi tõhusamad – relvasüsteemid liikvele pandud,” rääkis sõjaajaloo dotsent Markku Salomaa Yle uudistele, vahendas ERRi uudisteportaal.

Ajaloolane peab eriti murettekitavaks arenguks seda, et Venemaa on teatavasti harjutanud tuumalöökide andmist Rootsi ja Taani pihta. „Venemaa on juba mitu aastat lennutanud tuumarelvavõimekusega pommituslennukeid Läänemere kohal ja seal on olnud raketid, isegi tiibraketid, lahinguvalmis. Tõenäoliselt pole seal valmis seatud tuumalõhkepäid küljes olnud, kuid on simuleeritud tuumarünnakuid Taani ja Rootsi vastu ja see on väga murettekitav,” rõhutas Salomaa.

Dotsendi hinnangul on tõenäoline, et Venemaa teeb ettevalmistusi selleks, et Kaliningradist oleks võimalik tuumarelvadega rünnata. Juba enne Kalibr-rakette kandvate sõjalaevade toomist Läänemerele on Venemaa toonud Kaliningradi oblastisse tuumalõhkepeade jaoks sobivaid Iskanderi raketisüsteeme. „Tõenäoliselt tuumalõhkepead juba on Kaliningradis. Ega sinna poleks olnud muidu vaja Iskandereid tuua – neid pole tavapäraste lõhkepeade jaoks sinna vaja,” arutles Salomaa.