Defitsiidiks on kavandatud 8,3 miljardit eurot ehk 130 miljardit krooni, võrreldes selle aastaga peaks olema puudujääk siiski oluliselt väiksem, vahendas Yleisradio.

Eesti 2011. aasta riigieelarve tulude suurus on varasema prognoosi järgi 88,9 miljardit krooni ja eelarve tuleb tõenäoliselt samuti puudujäägiga. Tänavuse eelarve tuludeks on kavandatud 84,53 miljardit ja kuludeks 89,73 miljardit krooni.

Soome peaministri Mari Kiviniemi sõnul näitab järgmise aasta eelarve rõhuasetuse muutust tulumaksudelt keskkonnamaksudele. Muu hulgas tõstetakse energiamakse 700 miljoni euro võrra, mis suurendab oluliselt Soome kodude küttearveid. Samas ei puuduta maksutõus mootorikütuse aktsiisi.

Järgmisest aastast jõustub ka maiustustele ja karastusjookidele kehtestatud maks, mis peaks tooma riigi kukrusse 100 miljonit eurot. Tulumaksumäärasid ei ole kavas muuta.

Sotsidele ei meeldi

Rahandusminister Jyrki Katainen tunnistas, et tuleva aasta eelarve tähendab mõningast ostujõu vähenemist ja püksirihma pingutamist, kuid lisas, et see ei tohiks takistada majanduskasvu taastumist. Minister juhtis ka tähelepanu sellele, et tarvis on hakata tagasi maksma "majanduskriisi arveid“.

Kulutuste poole pealt on küll kavas veidi tõsta madalamaid pensione, ent näiteks üliõpilastel pole suuremat toetust mõtet loota. Võrreldes algse eelarveplaaniga lisati siiski kolm miljonit eurot Läänemere keskkonna kaitseks ja 40 miljonit Seinäjoki-Oulu raudteeühenduse parandamiseks.

Suurim opositsioonijõud, sotsiaaldemokraadid kurdab aga selle üle, et eelarve ei pööra piisavalt palju tähelepanu töötutele. Parteijuhi Jutta Urpilaineni sõnul oleks pidanud eriti just noorte töötuse vähendamine olema valitsuse prioriteet, kuid tööpuuduse vastase võitluse kulutusi hoopis kärbitakse 60 miljoni võrra.

Soome parlament hakkab arutama eelarvekava septembris.