„Praegune seadusandlus ei hoia ära kahjusid. Näiteks kriminaalseadus tuleb pildile alles äärmuslike juhtumite puhul, kui patsient on juba saanud kahjustada või lausa surnud,” põhjendas Soome arstide liidu tegevjuht Kati Myllymäki Lännen Mediale.

Ka Soome sotsiaal- ja terviseministeerium peab praegust alternatiivravi puudutavat seadusandlust ebapiisavaks ja järelevalvet ravimeetodite üle liiga väheseks. Ministeeriumi teatel võib olukord viia patsientidele kahju tegemiseni.

„Vajadus reeglite arendamise järele on olemas, asi oleks hea võtta võimaluste järgi järgmisse valitsusprogrammi,” kommenteeris sotsiaal- ja terviseministeeriumi ülemarst Katri Makkonen.

„Alternatiimeditsiini suurimad riskid on meditsiinilise ravi alustamise hilinemine, haiguse ägenemine ja patsiendi kahjustada saamine,” lisas Makkonen.

Praegu saavad Soome võimud alternatiivravi ebaõnnestumiste kohta informatsiooni juhuslikult, sest selles valdkonnas tegutsejatel ei ole teatamise kohustust. Kahjude jälgimise ja statistika puudumine piirab klientide võimalusi uurida ravi tagajärgi.

Soome arstide liit tahab, et seadusloomeprotsessis määrataks kindlaks, milliseid patsientide gruppe tohivad ravida ainult tervishoiu professionaalid. Lisaks lastele keelaks liit alternatiivravi ka sellistel täiskasvanutel, kes tõsise vaimse tervise häire või arengupeetuse tõttu ei suuda oma ravi üle otsustada.

Raskeid haigusi põdevate inimeste puhul oleks alternatiivravitseja kohustatud kõigepealt konsulteerima patsiendi raviarstiga. Nii kindlustataks, et patsient saab ka meditsiinilise diagnoosi ja võimaluse meditsiinilist ravi saada.

Niinimetatud „posijaseadust” valmistati Soomes esimest korda ette kümme aastat tagasi. Ettevalmistuste jätkamine kirjutati 2011. aastal valitsusprogrammi, kuid projekt jäi ministeeriumis muude kiirete asjade kõrval soiku.