Islamikohtute liikumine süüdistab Etioopiat sõjalises sekkumises Somaalia siseasjadesse, Etioopia väed toetavad ÜRO poolt toetatud Somaalia ilmalikku üleminekuvalitsust, teatab The Telegraph.

Islamistid kaotasid esmaspäeval üleminekuvalitsusele eelmisel kuul vallutatud Buur Hakaba linna. Ilma lahinguta käest antud linna üle võtjate hulgas oli islamistide sõnul ka Etioopia üksusi.

„Alates tänasest oleme me kuulutanud džihaadi Etioopia vastu,“ teatas Islamikohtute Liidu asejuht šeik Šarif Ahmed. „Raskerelvastuses Etioopia väed ründasid Somaaliat. Nad vallutasid Buur Hakaba. Ajalugu näitab meile, et somaallased võidavad alati, kui neid rünnatakse väljastpoolt. Me astume neile peagi vastu. Ma kutsun üles kõiki Somaalia inimesi pidama püha sõda Etioopiaga.“

Julgeolekueksperdid on ammu hoiatanud, et Somaaliast on kujunemas uus võimubaas islamiäärmuslastele. Lääneriikides kardetakse ka, et islamistid kasutavad Etioopia sekkumist ettekäändena Läänevastaseks terrorikampaaniaks. Paljude somaallaste jaoks on Etioopia kristliku Lääne käepikendus, mis meenutab koloniaalperioodi.

Islamistid koondavad praegu Etioopia piirile vägesid, kuid pole selge, kas naaberriiki kavatsetakse sisse tungida. Fundamentalistid saavad oma raha ja relvastust Etioopia vanalt vaenlaselt Eritrealt. Eritrea ja Etioopia omavaheline arveteõiendamine Somaalia vahemeeste kaudu võib paisata kogu Aafrika Sarve regionaalsesse sõtta.

Islamistide sõnul on Etioopial Somaalias 65 000 sõdurit, Etioopa lükkab süüdistused aga tagasi, nimetades seda „tavaliseks propagandaks“.