Viis päeva kestnud lahingute käigus on Islamikohtute võimuhaare riigis kokku varisenud, etiooplaste pealetungiga on kümned linnad ja külad islamistide käest ära vallutatud ning islamistid ise põgenema sunnitud, teatab The Telegraph.

Kui veel nädala eest piirasid islamistlikud jõud vahevalitsust ajutises pealinnas Baidoas, siis nüüdseks on rinne jõudnud mõnekümne kilomeetri kaugusele tähtsast sadamalinnast Mogadišust.

Etioopia peaminister Meles Zenawi teatas, et tema eesmärk on purustada Islamikohtuid juhtivad radikaalsed jõud, kes võtsid juunis suurema osa Somaaliast enda kontrolli alla ja kehtestasid riigis range šariaadikorra.

Addis Abeba ja Washington kinnitavad, et Islamikohtud on tihedalt seotud al Qaida terroriorganisatsiooniga ning nende valitsuse all kujuneks Somaaliast Aafrika Sarvel islamistliku terrori baas.

Somaalia suursaadik Etioopiasse Abdikarin Farah ütles, et esialgu ei rünnata Mogadišut, kuna soovitakse vältida suuri kaotusi tsiviilelanike hulgas. „Meie väed piiravad Mogadišu ümber, kuni islamistid alla annavad,” ütles saadik.

Mogadišu on kahtlemata raske sihtmärk vallutada. Tihedalt asustatud kitsaste käänuliste tänavatega linna võtmine ja hoidmine nõuab tohutut sõjalist ressurssi. 1993. aastal kaotas USA linnas kohalike sõjapealikega võideldes 18 sõdurit ning president Bill Clinton käskis seepeale ameeriklased Somaaliast välja tuua.

Linna piiramine on aga ilmselt ebatõhus, kuna Mogadišu on India ookeani ääres, seega on ilma mereblokaadita võimalik linnas olevaid islamikohtuid varustada ja tugevdada.

Samas on islamikohtud lahingutes kaotanud praktiliselt kõik alad, mis nad alates suvest vallutanud on. Islamikohtud purustasid suvel järjest sõjapealikud, kes kontrollisid mõnda piirkonda riigis.

Viimane suurem linn enne Mogadišut, Jowhar, võeti kolmapäeval peale kahuri- ja raketirünnakut, mille järel islamistid linnast põgenesid.

Linna võtsid enda kontrolli alla Etioopia väed ja endine kohalik ebapopulaarne sõjapealik Mohamed Dheere. Dheere andis kohalikule raadiojaamale koheselt käsu alustada Lääne popmuusika mängimist, Islamikohtute ajal oli popmuusika rangelt keelatud.

Analüütikute sõnul on Islamikohtud asunud teostama uut strateegiat, taganedes ilma suuremaid kaotusi kandmata Etioopia vägede eest, sundides etiooplasi samas aina sügavamale Somaaliasse tungima ning valmistudes ette sissisõja pidamiseks.