Kismayu on Al-Qaedaga seotud islamirühmituse Al-Shabaab tugipunkt. Väidetavalt kukkus droon alla nädalavahetusel, vahendab BNS.

USA saatkond Kenya pealinnas Nairobis keeldus teadet esialgu kommenteerimast.

"See lennuk oli Ameerika valitsuse spioon ning kukkus jumala tahtel lennujaama lähistel alla," ütles Al-Shabaabi ametikandja šeik Ibrahim Guled. "Me ei tulistanud seda, kuid see kukkus alla."

Al-Shabaabi raadiojaam Kismayus teatas seevastu, et drooni tulistasid alla rühmituse võitlejad.

Kohalike elanike teatel on viimastel nädalatel nähtud Kismayu kohal korduvalt USA luurelennukeid.

Ühendriigid on ka varem viinud Somaalias läbi salaoperatsioone. USA eriväed tapsid 2009. aasta septembris Lõuna-Somaalias Al-Qaeda ühe Ida-Aafrika juhtidest, Kenyas sündinud Saleh Ali Nabhani.

Ajaleht The Washington Post kirjutas eelmisel nädalal viitega USA ametnikele, et Ühendriigid kavatsevad ehitada Aafrika sarvele ja Araabia poolsaarele mitu salajast baasi, kust viia läbi droonirünnakuid Al-Qaeda sihtmärkide vastu nii Somaalias kui Jeemenis.

Üks niinimetatud droonibaasidest tuleb rajamisele Etioopiasse ja teine India ookeanis asuvatele Seišellidele, märkis leht.

Väikesearvuline "kütt-tapja" tüüpi droonide õhulaevastik naasis oma tegevuse juurde septembris, pärast katselende, mis näitasid, et mehitamata luurelennukeid on võimalik edukalt kasutada Somaalia territooriumi jälgimiseks.

Ühendriikide sõjavägi on lennanud Somaalia ja Jeemeni kohal droonidega, mis on välja saadetud Djiboutilt.

Valge Maja keeldus artiklit kommenteerimast.

Ühendriikide ja Seišellide ametnikud on varem tunnistanud droonide kohalolu Seišellide õhuruumis, kuid märkinud, et lennukite peamine ülesanne on jälitada piraate.

Salajased USA diplomaatilised telegrammid aga näitavad, et mehitamata luurelennukid on osalenud ka terroritõrjemissioonides Somaalia kohal, mis jääb baasist ligi 1300 kilomeetri kaugusele loodesse.

Lehe kohaselt näitavad WikiLeaksi paljastatud dokumendid, et USA ametnikud palusid Seišellide liidreid hoida terroritõrjemissioone salajas.