“Kõik somaallased peaks võtma osa võitlusest Etioopia vastu,” teatas islamistide liider šeik Hassan Dahir Aweys Fox Newsi teatel.

Ajutise valitsuse residentsiks olev Baidoa linn on mitmendat päeva kahuritule all, kolm päeva kestnud lahingutes Etioopia poolt toetatud valitsusvägede ja islamistide vahel on hukkunud üle 100 inimese.

Etioopia eitab oma vägede osalust kokkupõrgetes, kuid kinnitab sadade sõjaväenõunike saatmist naaberriiki.

Aweys ütles kolmapäeval Euroopa Liidu esindajale, et islamistid on valmis naasma läbirääkimistelaua taha üleminekuvalitsusega, neljapäeval kuulutas aga, et “riik on sõjaseisukorras.”

Etioopia valitsus teatas, et Islamikohtud ei ole huvitatud rahust.

Islamistide kontrolli all olevas Somaalia pealinnas Mogadišus kuulutasid võimud, et nad on tapnud 70 valitsusvägede sõdurit, kellest enamik olid etiooplased, üks tapetu on islamistide väitel Etioopia kolonel. Enda kaotusteks nimetab Islamikohtute liikumine seitse surnut ja 22 haavatut. Somaalia valitsuse kaitseministri Salad Ali Jelle sõnul on tapetud 71 islamisti ning haavatuid on vastasel 221. Jelle sõnul on valitsusväed kaotanud kolm sõdurit.

Ühe kõrge islamisti, šeik Mohamud Ibrahim Suley sõnul “käib sõda Somaalia ja Etioopia vahel, seega peab üleminekuvalitsus valima Somaalia ja Etioopia vahel.”

Buur Hagaba linna juures, mis kuulub islamistidele, toimus samuti neljapäeval lahing, milles tulistati kahureist, õhutõrjerelvadest ja granaadiheitjatest.

Somaalias kukutati 1991. aastal sealne diktaator, mille järel riigis puhkes kodusõda ja kaos. Riigis puudub tänase päevani tegus keskvalitsus, ÜRO poolt toetatud ajutine valitsus kontrollib ainult väikest ala Baidoa linna ümbruses.

Lisaks Etioopiale on Somaalia kodusõtta sekkunud ka Eritrea, kes toetab Islamikohtuid.

USA on hoiatanud, et radikaalsed Islamistid soovivad Somaaliast teha endale uut baasi. Islamikohtute liikumisel on väidetavalt sidemeid al Qaidaga.