“Mul on raporteid kuni 3000 haavatust Mogadišu haiglates ja sellest, et üle 1000 võib olla surnud. Mõned neist on somaallased, aga väga suur hulk ei ole,” ütles Zenawi Etioopia pealinnas Addis Abebas Fox Newsi teatel.

Zenawi viitas sõjaväe allikatele.

Somaalia Islamikohtute liikumine, mis on enda kätte haaranud suurema osa riigi lõuna- ja idaosast jäi tugeva tule alla pühapäeval, mil Etioopia alustas õhurünnakuid Somaalias, toetamaks ÜRO poolt toetatud üleminekuvalitsust islamistide pealetungi vastu. Etioopia abiga õnnestus valitsusvägedel vallutada mitmeid asulaid.

Somaalia valitsus kutsus teisipäeval islamiste üles alla andma ning lubas neile, kes relvad maha panevad, amnestia anda.

Etioopia valitsus eitas pikka aega, et tal on Somaalias väed või et ta sekkub naaberriigi asjadesse. Zenawi sõnul on “pool ülesandest” täidetud ning niipea, kui Etioopia üksused täidavad neile pandud ülesanded, lahkuvad nad Somaaliast.

Islamistide liider šeik Sharif Ahmed kinnitas, et osadele üksustele on antud käsk tagasi tõmbuda. “Sõda on sisenemas uude faasi. Me võitleme Etioopiaga pikka-pikka aega ja me näeme sõda levimas igale poole,” teatas ta. Islamistid on ähvardanud alustada enesetapupommitamiste kampaaniat Addis Abebas ning hoiatanud sissisõja eest.

Lahingud jätkusid ka islamistide taganemise ajal, Etioopia lennukid jätkasid lahingoperatsioone Somaalia õhuruumis.

Somaalia üleminekuvalitsuse üks minister Ismael Mohamoud Hurreh ütles teisipäeval, et “Islamikohtute lugu on lõppemas”, ministri sõnul võtab valitsus peagi enda kontrolli alla ka pealinna Mogadišu.

Hurreh sõnul on valitsusväed saanud korraliku väljaõppe ning suudavad islamistid puruks lüüa isegi, kui Etioopia üksused välja tõmbuvad.

Somaalial puudub alates 1991. aastast, mil sõjapealikud kukutasid diktaator Mohamed Siad Barre, tegus keskvalitsus. Peale diktaatori kukutamist puhkes riigis kodusõda ja anarhia. Kahe aasta eest aitas ÜRO kokku panna üleminekuvalitsuse, kuid see pole siiani suutnud kehtestada oma võimu väljaspool Baidoa linna, mis on ajutiseks pealinnaks.

Riik oli kuni selle aasta suveni erinevate sõjapealike vahel huvipiirkondadeks jaotatud, kuid Islamikohtute liikumine alustas siis oma kampaaniat võimu kehtestamiseks kogu riigis, haarates enda kontrolli alla suurema osa Lõuna- ja Ida-Somaaliast, kaasa arvatud pealinna Mogadišu.

Vaatlejate sõnul võib Somaaliast islamistide võidu puhul kujuneda uus baas rahvusvahelisele terrorismile. Ühtlasi kardetakse, et konflikt Somaalias levib üle terve Aafrika Sarve, tuues kaasa regionaalse sõja sealsete riikide vahel.