Sõltumatu analüüsigrupi Bellingcat värskelt avaldatud raport, mis põhineb avalikel materjalidel, tihti sotsiaalmeedias avaldatud videotel ja fotodel, püüab anda selgeid tõendeid selle kohta, et Venemaa on saatnud Ida-Ukrainasse vägesid ja relvi, et toetada sealseid mässulisi, vahendab ABC News.

Malaysia Airlinesi lend MH17 tulistati alla 2014. aasta 17. juulil. Hukkusid kõik 298 pardal olnud inimest. Enamike ekspertide sõnul tulistati lennuk kõige tõenäolisemalt alla õhutõrjeraketiga Buk.

Varsti pärast katastroofi näitas Venemaa kaitseministeerium satelliidipilte, mis väidetavalt kujutasid Ukraina armeele kuuluvaid Buke Donetski linna lähedal katastroofile eelnenud ja järgnenud päevadel, mille eesmärk oli väita, et Ukraina armee tulistas lennuki alla.

Pärast 30-päevast analüüsi väidab Bellingcat, et neid pilte on digitaalselt muudetud nii, et näiks, nagu oleksid need tehtud umbes õnnetuse ajal. Tegelikult tehti fotod raporti järgi juuni esimesel poolel.

Lisaks muudetud kuupäevadele väidab Bellingcat, et fotodel on mitmeid märke Photoshopi kasutamise kohta, ilmselt selleks, et varjata objekte, mis reedaksid, et need on tehtud kuu varem, näiteks on lisatud pilvekate.

Bellingcati sõnul on see selge tõend, et Venemaa valitsus on lennukatastroofiga seoses valetanud.

Bellingcati väitel on organisatsioon nüüd tõestanud, et Venemaa kaitseministri neli põhilist avaldust MH17 kohta on olnud teadlikult valed. See lisandub tõenditele selle kohta, et Venemaa valitsus püüab varjata oma sõjalist tegevust Ida-Ukrainas; moodsaid tanke, mis on kasutusel ainult Venemaal, on nähtud Ukrainas, ning sõdureid, kes on sotsiaalmeedias enda Ukrainas võitlemisest pilte avaldanud.