Kohtunik Brian Leveson, kes juhtis kaheksa kuud väldanud uurimist Rupert Murdochi tabloidi News of the Worldi sulgemiseni viinud häkkimisskandaali asjaolude kohta, krititiseeris ka politseid meediaga liiga lähedastesse suhetesse astumise eest, vahendab BNS.

Tema pikisilmi oodatud raportis soovitatakse luua seadustele toetuv uus suure autonoomiaga järelevalveasutus. Tema sõnul on Briti pressi väärkäitumine õõnestanud selle väiteid, et meedia tegutseb avalikkuse huvides.

"Liiga paljudel juhtudel on mõned meedia esindajad lugu jahtides käitunud nii, nagu ei oleks nende endi koostatud eetikakoodeksit lihtsalt olemas," ütles Leveson avalduses.

Kohtuniku sõnul ei langenud ajakirjanike ohvriks ainuüksi kuulsused, vaid "press tegi oma käitumisega hullemaks" ka tavalisi inimesi puudutavaid traagilisi sündmusi.

Briti peaminister David Cameron asutas Levesoni uurimiskomisjoni isiklikult ning nüüd avaldatakse talle tõenäoliselt survet, et ta selle soovitusi kuulda võtaks.

Raporti võimalikud järeldused on riigi valitsuskoalitsiooni juba enne avalikustamist lõhestanud. Väiksema valitsuspartei liberaaldemokraatide juht ja asepeaminister Nick Clegg tegi ebaharilikul moel kell 16 (Eesti aja järgi kell 18) eraldi avalduse.

Clegg ütles ajakirjanikele, et "kõik tahavad kahte asja" - sõltumatut ja kartmatut pressi, mis võib ka mõjukaid inimesi vastutusele võtta, ning tavakodanike kaitsmist, kui meedia üle piiri läheb.

"See on tasakaal, mida me üritame saavutada, ja ma olen kindel, et saavutamegi," lisas asepeaminister.

Cameron ütles kolmapäeval parlamendis, et praegune ajalehtede isereguleeruv süsteem ei ole vastuvõetav, kuid jättis täpsustamata, kas ta toetaks uute seaduste vastuvõtmist.

Praegu reguleerib Briti press end ise toetudes pressikaebuste komisjonile, millele kriitikud on hambutust ette heitnud.

Meediamagnaat Rupert Murdoch oli sunnitud 168-aastase tabloidi News of the World 2011. aasta juulis sulgema seoses paljastustega, et selle töötajad häkkisid mõrvatud teismelise tüdruku kõneposti ning kuulasid ebaseaduslikult pealt kümnete kuulsuste telefonikõnesid.

Telefonidesse häkkimise asjaolude selgitamiseks on ellu kutsutud operatsioon Weeting, mille raames on vahistatud 24 inimest.

Telefonidesse häkkimises on saanud süüdistuse kaheksa inimest, kelle seas on ka endine News of the Worldi toimetaja ja Cameroni endine pressiesindaja Andy Coulson ning News Internationali endine juht Rebekah Brooks.

Levesoni komisjon võttis kuudepikkuse protsessi käigus tunnistusi näitlejatelt, kuulsustelt, poliitikutelt, ajakirjanikelt, politseinikelt ja ajalehejuhtidelt.

Nende tunnistused tõid välja piinlikud tekstisõnumid Cameroni ja Brooksi vahel ning paljastasid laiemalt meedia, poliitikute ja politsei vahelisi sooje suhteid.

Seadusandjad on eri meelt selles küsimuses, kuidas tuleks Briti pressi tulevikus reguleerida.

Enam kui 80 kolme suure partei liiget kirjutas alla kolmapäeval Guardianis ja Daily Telegraphis ilmunud kirjale, mis on vastu igasugusele seadusega määratud reguleerimisele, kuid 42 konservatiivist parlamendisaadikut on nõudnud rangeid pressiseadusi.