Põhja-Korea on teatanud, et saadab 4. ja 8. aprilli vahel orbiidile sidesatelliidi. USA, Lõuna-Korea ja Jaapan kahtlustavad, et Põhja-Korea kasutab seda kattevarjuna kaugmaaraketi tehnoloogia katsetamiseks. Põhja-Korea vastu ähvardatakse kehtestada ÜRO sanktsioonid, sest julgeolekunõukogu resolutsiooniga ei ole Pyongyangile ballistiliste rakettide väljalaskmine lubatud, vahendab Associated Press.

Tõstes veelgi pingeid arreteerisid Põhja-Korea võimud ühises tööstustsoonis Lõuna-Korea töölise, kes väidetavalt mõistis hukka Pyongyangi poliitilise süsteemi ja õhutas Põhja-Korea naistöölisi riigist põgenema.

Samal ajal teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur, et Pyongyang esitab kahele vahistatud USA naisajakirjanikule süüdistuse ja annab nad kohtu alla ebaseadusliku riiki sisenemise ja vaenuliku tegevuse eest.

USA riigidepartemangu esindaja Gordon Duguid ütles esmaspäeval, et vahistatud ajakirjanike, Euna Lee ja Laura Lingiga kohtus Rootsi diplomaat. Rootsi esindab Põhja-Koreas diplomaatilistes küsimustes USA-d, sest Washingtonil ja Pyongyangil puuduvad diplomaatilised suhted.

Valmistudes Põhja-Korea raketi stardiks paigutas Jaapan Patriot raketid pealinna Tokyo ümber ning saatis sõjalaevad tõrjerakettidega Jaapani ja Korea poolsaare vahelistesse vetesse.

Lõuna-Korea Busani sadamast väljusid esmaspäeval USA hävitajad USS McCain ja USS Chafee. Ka Lõuna-Korea kavatseb oma Aegis raketisüsteemiga varustatud hävitaja merele saata.