Channel 4 andis praegu Venemaal asüülis oleva USA riikliku julgeolekuameti (NSA) endise töötaja läkituse eetrisse alternatiivina traditsioonilisele kuninganna jõulusõnumile, vahendab BNS.

"Täna sündinud laps kasvab üles mõistmata, mida privaatsus üldse tähendab," hoiatas ta. "Nad ei saa kunagi teada, mida tähendab privaatne hetk iseendale, salvestamata, analüüsimata mõte."

Snowden alustas Venemaal salvestatud kaheminutist läkitust viitega George Orwellile ja tema kuulsale düstoopiale "1984" ning ütles, et selles romaanis kirjeldatud totalitaarse tulevikuriigi jälitustehnikat ei saa täna tegelikult kasutatavaga võrreldagi.

"Tänastest jutuajamistes sõltub, kui palju me saame usaldada meid ümbritsevat tehnoloogiat ja valitsust, mis seda reguleerib."

USA elektrooniliste luureprogrammide paljastamise järel Venemaalt varjupaika palunud 30-aastane Snowden kutsus üles: "Ühiselt suudame leida parema tasakaalu, lõpetada massilise jälgimise ja tuletada valitsusele meelde, et kui ta tõesti tahab teada, kuidas me end tunneme, on alati odavam küsida kui nuhkida."

Nädala algul ütles Snowden ajalehele Washington Post, et tema missioon on täidetud. "Ma olen juba võitnud."

Snowden põgenes Ühendriikidest mai lõpus, võttes kaasa hiigelkoguse salastatud dokumente. 1. augustil andis Venemaa talle ajutise varjupaiga. USA-s ootab endist luuretöötajat spionaažisüüdistus.

Channel 4 alternatiivse jõululäkitusega on varem esinenud Iraani president Mahmoud Ahmedinejad ning briti koomiku Sacha Baron Coheni tegelaskuju Ali G ja multifilmitegelane Marge Simpson.