Lennuõnnetuses hukkunute omaksed paigaldasid Smolenskisse poolakeelse tahvli, millel seisab, et president Lech Kaczyński ja tema delegatsioon hukkusid teel tähistama 70 aastat ajast, mil toimus “Nõukogude kuritegelik genotsiid sõjavangide, Poola armee ohvitseride vastu”.

Vene võimud olid aga laupäevaks asendanud selle uue mälestustahvliga, mille vene- ja poolakeelses tekstis puudub igasugune viide Katõni veresaunale, Nõukogude diktaatori Jossif Stalini käsul hukatud 22.000 Poola kodaniku hukkamisele, vahendab BNS.

“Venelased tegid halva otsuse. Ootasime neilt rohkem tundlikkust. Meie arvates rikub see nädalavahetuse mälestusüritused,” ütles Poola välisministeeriumi esindaja Marcin Bosacki telekanalile TVP Info.

Smolenski kuberneri Andrei Jevsejenko sõnul oli Poola eelnevalt uue, kakskeelse mälestustahvliga nõus olnud. Tema sõnul on lennukatastroofi paigas Katõni meenutamine kohatu ja esialgne tahvel antakse Katõni muuseumile.

Poola president Bronisław Komorowski kohtub esmaspäeval Smolenskis ja Katõnis oma Vene kolleegi Dmitri Medvediga ning ta tõstatab eeldatavasti ka mälestustahvli teema.

Laupäeva õhtul kogunes Venemaa Varssavi saatkonna ette ligi tuhat punavalgeid rahvuslippe lehvitanud poolakat, kes kandsid plakateid, kus nimetati Vene peaministrit Vladimir Putinit “mõrvariks” ja Poola valitsusjuhti Donald Tuski “reeturiks”.

Poola presidendi lennuk Tu-154, mille pardal oli ametlik delegatsioon, kukkus alla 10. aprillil 2010. aastal Smolenski lähistel tihedas udus maandudes. Katastroofis hukkusid Kaczyński ja veel 95 Poola eliiti kuulunud inimest: presidendi abikaasa, poliitikud, kõrged riigiametnikud, usu- ja ühiskonnaelutegelased, kes suundusid Katõni ohvrite mälestusüritustele.