Euroopa Komisjoni ametliku esindaja sõnul on Krško tuumaelektrijaama avariiline reaktor nüüdseks peatatud, teatab infoagentuur ITAR-TASS.

„Siiani ei ole mingisuguse radioaktiivse lekke kohta kinnitust,” ütles esindaja. Interfaxi teatel käib jutt lekkest Krško jaama reaktori jahutusseadmetest. Jaamas on juba alanud remonditööd.

Sloveenia tuumaohutuse valitsuse teatel intsident endast mingit ohtu ei kujuta. Võimude avalduses märgitakse, et avarii ei ole jaama töötajate tervisele, lähedal asuvatele rajoonidele ja keskkonnale mingit kahju tekitanud.

Euroopa energiavoliniku Andris Pibalgsi esindaja ütles samuti, et intsident tuumajaamas ei kujuta eurooplastele mitte mingit ohtu.

AFP märgib, et Krško jaam töötab praegu 22-protsendilise võimsusega ja, et keskkonnakaitse organisatsioon Greenpeace klassifitseerib eurokomisjoni üleeuroopalise häire välja kuulutamist, kui „äärmiselt ebatavalist” käitumist.

Krško tuumaelektrijaam läks käiku 1980-ndate aastate keskel Sloveenia ja Horvaatia koostööna. Jaama töö peatati aeg-ajalt profülaktilisteks töödeks ja pisiremondiks.

Hetkel on kasutuses vaid üks jaama energiablokk Westinghouse Electric Corporationi poolt toodetud reaktoriga PWR-700.

Krško-1 ehitus algas 30. märtsil 1975, 2. oktoobril 1981 lülitati ta vooluvõrk ja anti ametlikult käiku 1. jaanuaril 1983. Jaam toodab aastas 4 miljardit kilovatttundi.