See tähendaks, et Suurbritanniasse reisida soovivatel eurooplastel tuleks interneti teel taotleda reisiluba ja maksta selle eest nõutav riigilõiv – nagu toimib Ameerika Ühendriikide süsteem ESTA, vahendab uudistekanal Sky News.

Kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, tuleks seega ka Ühendkuningriigi kodanikel taotleda Euroopa Liidu riikidesse reisimisel elektrooniline reisiluba, märgib uudistekanal.

Hetkel on brittidel võimalik mööda Euroopa Liitu ringi reisida ilma viisadeta, piisab reisidokumendi olemasolust. Ekspertide sõnul ei saa pärast kuningriigi blokist lahkumist see aga enam nii jätkuda.

Erandiks oleks see, kui teema lahkumisläbirääkimistel välja pakutaks. „Kui seda ei arutata, siis on Suurbritannia kodanike näol tegemist kolmandatest riikidest pärit isikutega, kel tuleb taotleda luba Euroopa Liidu riikidesse reisimiseks,“ ütles Euroopa Reformikeskuse (CER) spetsialist Camino Mortera-Martinez ajalehele The Guardian.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles, et Euroopa Komisjoni rände, siseasjade ja kodakondsuse volinik Dimitris Avramopoulos andis sel suvel pärast Suurbritannia referendumi tulemust bloki sise- ja justiitsministritele teada, et tuleb hakata kavandama elektroonilisele reisiloa taotlemise süsteemile (ESTA) sarnase keskkonna loomist.

Pressiesindaja rõhutas ka Euroopa Komisjoni ja Euroopa Ülemkogu seisukohta, et läbirääkimisi Suurbritannia ja Euroopa Liidu tuleviku suhete osas saab alustada alles siis, kui Suurbritannia otsustab käivitada Lissaboni leppe artikli 50.