Valentina Sovkina rääkis telekanalile, et tema auto rehvid lõigati läbi ja takso, millega ta üritas lennujaama jõuda, peatati politsei poolt kolm korda kinni. Kui takso kolmandal korral peatati, tõmmati Sovkina autost välja, lükati pikali ja üritati ära tirida tema kotti.

„Ta muudkui krabas ja krabas, kuid ei suutnud seda kätte saada. Teate, ma lõhun puid, seega olen tugev,“ selgitas saamide juht. „Viimaks lükkas ta mu pikali ja tiris mind mööda maad.“

Naine arvab, et tõenäoliselt üritas mees kätte saada tema passi, vältimaks tema lendamist New Yorki.

Kaks teist aktivisti ütlesid, et nad peatati Moskvas Šeremetjevo lennujaama passikontrollis, kui nad olid teel samale konverentsile. Neile öeldi, et nende dokumentidega on probleeme. Üks mees ütles, et võimuesindajad tõmbasid tema passist välja ühe lehekülje, et dokument kehtetuks muuta. Teisemehe sõnul öeldi talle, et vesimärk tema passis on rikutud.

Saamid on Venemaa vanim põlisrahvas. 2010. aasta rahvaloenduse teatel elas Venemaal 1771 saami. 2013. aastal kuulutas Venemaa riigiprokuratuur kaks saamide kultuuriorganisatsiooni välismaa agentideks, öeldes, et antud organisatsioonid saavad välismaist toetust. Kreml näeb saamide põlisala Koola poolsaart kui strateegiliselt olulist paika, kus leidub naftat ja gaasi, mistõttu ärritab Moskvat saamide soov rakendada õigust enesemääramisele ja saada oma osa loodusvaradest.