Need isikud rääkisid Sky Newsile, et nad värbas ülisalajane sõjaline erafirma nimega Wagner, mis saatis nad Süüriasse Vene sõjaväe transpordilennuki pardal.

Umbes 3500 euro eest kuus saadeti neid lahingutesse ja tulevahetustesse mässuliste jõududega, sealhulgas Islamiriigiga.

Kaks grupi liiget, Aleksandr ja Dmitri ütlesid Sky Newsile, et neil oli õnne, et nad ellu jäid.

„See on 50-50,“ ütles Aleksandr (nimi muudetud). „Enamik inimesi, kes lähevad sinna raha pärast, lõpetavad surnuna. Need, kes võitlevad ideaalide eest, et võidelda ameeriklaste, Ameerika erivägede, mingi ideoloogia vastu, neil on parem šanss ellu jääda.“

„Umbes 500-600 inimest on seal surnud,“ väitis Dmitri. „Keegi ei saa neist kunagi teada… see on kõige hirmsam asi. Keegi ei saa kunagi teada.“

Lepinguliste sõdurite saatmine Süüriasse sobib kokku Venemaa hübriidsõjaga, märkis analüütik Pavel Felgenhauer.

„Ilmselgelt on (Wagner) olemas. Sedalaadi „vabatahtlikud“ ilmuvad välja erinevates sõjatsoonides, kus Vene valitsus tahab, et nad ilmuksid. Niisiis, kõigepealt Krimmis, siis Donbassis, nüüd Süürias. Aga nad ei ole seni legaliseeritud olnud,“ ütles Felgenhauer.

Venemaa põhiseaduse järgi on sõjalised erafirmad keelatud, kuid see ei näi probleem olevat operatsiooni juhile, endiselt eriväelasele, keda tema mehed tunnevad Nikolai Utkinina.

Ainsa teadaoleva foto Utkinist on avaldanud varem sel aastal Peterburi väljaanne Fontanka, mille teatel on tegemist Kolmanda Reichi esteetika ja ideoloogia fanaatikuga. Tema sõjanimi Wagner peaks olema austusavaldus Adolf Hitleri lemmikheliloojale.

Firma on värvanud interneti kaudu sadu mehi. Sõjaväeteemalistesse foorumitesse postitatakse ajutisi reklaame.

Süürias mitmel missioonil käinud Aleksandri sõnul teab ta igasuguse oskuste tasemega mehi, kes on väljaõppele vastu võetud, ka selliseid, kes polnud kunagi püssist lasknud. Väljaõpe, mis kestab 1-2 kuud, on Aleksandri sõnul pingeline.

„Kui inimene pole sõjaväes käinud, õpetatakse ta välja nullist. Nad õpetatakse jalaväelasteks – tavaliseks kahurilihaks. Kui inimene on teeninud suurtükiväes, luures, dessantvägedes, tema oskusi lihvitakse… nad õpetavad, kuidas juhtida ja kasutada absoluutselt kogu tehnikat, mis neil on,“ rääkis Aleksandr.

Dmitri sõnul anti värvatutele NATO standardkomplekt, millega harjutada.

Mõlemad mehed leidsid end varsti peamises Vene baasis Süüria rannikul.

Aleksandri sõnul oli koos temaga üle 500 mehe.

„Koos minuga oli 564 sõdurit ja meid pandi baasi,“ ütles Aleksandr. „Meil oli kaks luurekompaniid, üks õhutõrjekompanii, kaks dessantgruppi ja üks jalaväegrupp pluss raskesuurtükid, tankid jne.“

Dmitri sõnul oli temaga koos veel 900 meest.

„Ma jõudsime lennuväljale kohale öösel,“ ütles Dmitri. „Mis selle nimi on? Hmei? Haimim? Hmemim? Siis pandi meid veoautodele. Ausalt öeldes ma kartsin. Mul ei ole tugevat kehaehitust ja ma ei olnud õppustel väga hea.“

Wagneri võitlejad süüdistasid oma ülemaid nende „enesetapumissioonidele“ saatmises, mille eesmärk oli opositsiooni „pehmeks tegemine“ enne Süüria armee sõdurite lahingusse saatmist.

Aleksandr meenutas lahingut Palmyra pärast varem sel aastal.

„Pealetungi ajal Palmyrale, kasutati meid kahurilihana. Võib nii öelda. Luure läks esimesena ette, et saaks vaadelda ja raporteerida. Ma tundsin sellest grupist kolme – kaks surid enne, kui linna jõudsid. Minu dessantkompaniist suri 18. Pärast meid järgnesid need argpüksid Assadi armeest ja viisid töö lõpule, aga meie tegime enamuse tööst.“

Süürias ametlikult hukkunud venelaste arv on 19. Wagneri võitlejad ütlesid aga Sky Newsile, et nende arvates on hukkunud sadu nende kaasvõitlejaid.

„Kes teile kunagi sellest räägib? Mõnikord surnukehad kremeeritakse, aga paberite järgi on nad kadunuks jäänud. Mõnikord öeldakse dokumentides, et sõdur hukkus Donbassis. Mõnikord öeldakse, et oli autoõnnetus jne,“ rääkis Aleksandr.

Dmitri väitel on Süüriasse jäänud sadu mehi.

„Mõnikord nad maetakse, mõnikord mitte,“ ütles Dmitri. „Mõnikord kaevavad nad lihtsalt augu. See sõltub sellest, kuidas ülemused sellesse isikusse suhtuvad.“

Kui Dmitri Wagneriga liitus, andis ta üle ka oma isikut tõendavad dokumendid. Naastes läks ta tagasi väljaõppebaasi, et dokumendid tagasi saada, kuid politsei vahistas ta. Talle öeldi, et mingit Wagnerit pole olemas.

Dmitri sõnul kõnnib Moskva tänavatel veel 50 traumeeritud ja paberiteta Wagneri meest. „Keegi ei taha mind tunda. Nad lihtsalt viskasid mu minema,“ lausus Dmitri.