Fašistliku organisatsiooni Vene Rahvuslik Ühtsus liikmed peksid läbi umbes 15 muusikut ja kultuuritegelast. Väidetavalt oli vahejuhtum korraldatud vabariigi venemeelse valitsuse poolt, teatas Delfile Soome-Ugri rahvaste infokeskus.

Kui kontserdilt koju naasvad Morko rajooni muusikud 27. mai õhtul oma bussi poole kõndisid, järgnes neile rühm 20-aastasi skinheade Venemaa Rahvuslikust Ühtsusest. Kiilaspead kuulutasid, et neile ei meeldi marikeelne laul, ähvardasid muusikuid ja lõid mõnda neist.

Seejärel rünnati esinejaid ja korraldajaid, kes läksid koju Sverdlovi puiesteed mööda. Neile tungis kallale umbes 30-liikmeline jõuk, kes asus peksma nii mehi kui naisi.

Hiljem olevat skinheadid rääkinud kohalikele, et nad said käsu maridele kallale tungida oma pealikult Andrei Tsaregorodtsevilt. Temale omakorda olevat Marimaa presidendi administratsiooni ülem Dmitri Frolov lubanud intsidendi korraldamise eest eraldada natsionalistidele maad baasi ehitamiseks.

Päev enne vahejuhtumit avaldasid Marimaa võimud avalduse, milles mõistsid hukka Euroopa parlamendi mai keskel vastuvõetud Marimaa-teemalise resolutsiooni. Europarlament kutsus selles Venemaa kohalikke ja föderaalvõime “järgima oma rahvusvahelise õiguse järgseid kohustusi ning astuma vastavaid samme, et hõlbustada riigi põhiseaduse ja muude vähemuskeelte ning -kultuuride säilitamist ja arendamist puudutavate õigusaktide sätete praktilist rakendamist”.

Leonid Markelovi presidendiks oleku ajal on toimunud Marimaal rida selgitamata jäänud kallaletunge ajakirjanike, opositsiooni ja mari rahvuslike organisatsioonide esindajate vastu.

President Markelov on pärit Moskvast ja alustas oma poliitikukarjääri Vladimir Žirinovski juhitud parteis. Teda on süüdistatud valimistulemuste võltsimises nii 2000. kui 2004. aastal. Möödunud aasta lõpus annetas Venemaa president Vladimir Putin talle Sõpruse ordeni.