Tšiili suhted kolme naaberriigiga on ajalooliselt halvad olnud. 19. sajandil pidas Tšiili Boliivia ja Peruuga maha sõja ning tal on mõlemaga endiselt piirivaidlusi. 1970. aastatel oleks peaaegu puhkenud sõda Argentinaga, vahendab BBC News.

Tšiili mereväe ülem admiral Edmundo González nimetas videot vastuvõetamatuks. Ta lubas Twitteris kõigile laulnutele maksimaalseid karistusi, kui leiab kinnitust, et nad on tõesti sõjaväelased.

Teine kasutaja vastas admiralile Twitteris, et need, kes on käinud sõjaväeakadeemiates, teavad, et selliseid laule lauldakse sörkjooksu taustaks iga päev. González vastas omakorda, et määrustik näeb ette „sõjaväeliste laulude“ laulmist, mitte improviseerimist, milles ta videos osalenuid süüdistas. Teine kasutaja ütles selle peale, et videos kõlav laul ei ole improvisatsioon ja lisas puuduva rea: „Ja me joome nende verd.“

Tšiili kaitseministri kohusetäitja Alfonso Vargas ütles, et tema riik on olnud samasuguste olukordade ohver teistes riikides ja see polnud meeldiv. Vargas lisas, et laul ei ole kooskõlas Tšiili poliitikaga „vennalike“ naabrite suunal.

Video on pälvinud suurt tähelepanu mitmetes Lõuna-Ameerika riikides, eriti asjassepuutuvates naaberriikides.

Argentina juhtiv uudisteportaal Clarin.com nimetas videot skandaalseks ning Boliivia La Razón teatas, et kõrgetasemeline ametnik nõudis „rahvusvahelist hukkamõistu“.