Soome riigikirikus on seksuaalselt ahistatud vähemalt sada last, kirjutab Helsingin Sanomat. Viimaste nädalate jooksul on Soome pedofiiliajuhtumi uurijad saanud teada vähemalt 20-st uuest pilastamisest.

Asi tuli avalikuks pärast katoliku kirikus lahvatanud pedofiiliaskandaali. Lõppeval nädalal tegid Soome luteri kiriku juhid üleskutse, et ka Soome vaimulike ahistamise ohvrid tooksid oma juhtumi avalikkuse ette.

Soome riigikiriku vaimulikud on aastakümnete jooksul seksuaalselt ära kasutatud vähemalt sadakond last ning tõenäoliselt on pedofiilina tegutsenud paarkümmend usumeest, sõnas lastekaitsespetsialist Johanna Hurtig. "See on kõigest jäämäe tipp," pakkus ta.

Kahtlustatute seas on mitu pastorit ning muid kirikutöötajaid.
"Noorsootöö tegijate seas on usumeestest pedofiile kõige rohkem," rääkis kiriku perekeskuse juht Martti Esko.

Ka on teada, et pedofiilide seas on kümmekond Luterliku Rahuühenduse jutlustajat. Viimase aasta jooksul on kuus selle usuliikumise tegelast süüdi mõistetud. Mehed pandi vangi 8-12 aastaks süüdistatuna eriti julmades seksuaalkuritegudes, näiteks alaealiste vägistamises.

Üks usumeeste ahistamise ohver rääkis Helsingin Sanomatele oma aastaid kestnud piinamistest. Teda kasutasid seksuaalselt ära tema lähikondsete hulka kuulunud mehed.

Aastatetaguse ahistamisjuhtumi ohver sõnas, et tollane piiskop on püüdnud asja varjata ning mitte ületähtsustada.